www.endustriweb.com
04
'23
Written on Modified on
FAULHABER GROUP
En az hasarla kanalizasyon tamiratı
Her türlü altyapıda olduğu gibi, kanalizasyonların da düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Fakat yerin altındaki dar borulara erişim genelde zordur. Büyük masraflarla bu boruları çıkarmak yerine, kazısız iyileştirme prosedürleri kullanıcıları, işleri boruların içinde halledebilen özel robotlar kullanmaktadırlar. Pipetronics ise söz konusu kanalizasyon robotları geliştirme olduğunda market ve teknoloji lideridir. Yönetim kurulu üyelerinden Markus Lämmerhirt, bu son derece uzmanlık gerektiren endüstri ile ilgili soruları yanıtlıyor.
Yer altı kanalizasyonu ile ilgili çalışmalarınız nasıl başladı?
Bugün mekatronik olarak adlandırılan hassasiyet mühendisliği alanında eğitim almıştım ve 1990'da özel makine yapımı alanında faaiyet gösteren bir mühendislik ofisi olan D.T.I.'de bir dönem staj yaptım. O sırada şirket, 150–300 mm çapındaki borulardaki konut bağlantı hatlarının çıkıntılı kısımlarını frezeleme yeteneğine sahip bir makine geliştiriyordu. Bu da bir inceleme kamerası geliştirilmesinin yolunu açtı. Prototipi test etmek ve geliştirmekle görevlendirildim.
İlk fikriniz nasıl ortaya çıktı?
Müşteri söz konusu prototipi onaylasa da, cihazla çalışmak zor oldu. Lisans tezimin bir parçası olarak aklıma bir freze robotu geliştirme fikri geldi. Bu ürün D.T.I'de daha da geliştirildi ve kanalizasyon onarımları için ilk robotlar doğmuş oldu. 2000 yılında, ben ve satış müdürü o zamanlar sahip olduğumuz şirket için D.T.I.'den kanalizasyon robotları bölümünü satın aldık.
İlk müşterileriniz nereden geldi?
Ağırlıklı olarak Almanya, Fransa ve İsviçre. Kazısız kanalizasyon tamiratı bu ülkelerde öncesinde de zaten popülerdi. O zamanlar sadece İsviçre'den bir rakibimiz vardı. Sektör nispeten küçük olduğu için kısa sürede dünya çapında bir isim yaptık ve kısa süre sonra Asya ve ABD'ye ihracat yapmaya başladık. Yolu kazmak zorunda kalmadan kanalizasyonda çalışma fikri reddedilemez bir satış sunumudur. Zamandan ve paradan tasarruf sağlar ve trafik kesintiye uğramaz.
Almanya ve dünyadaki kanalizasyon şebekelerinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Alman kanalizasyon şebekesinin uzunluğu yaklaşık 600.000 kilometredir. Tahminlerimize göre bunun yaklaşık yüzde 18'i kısa süreli yenileme veya değiştirme gerektiriyor. Diğer ülkelerde aşağı yukarı aynı veya daha kötü olduğunu varsayıyorum.
Kanalizasyon robot teknolojisindeki zorluklar ve eğilimler nelerdir?
Kanalizasyonda çalışan makineler ve cihazlar, mümkün olan en küçük ayak izinde sağlam ve dayanıklı teknoloji gerektirir. Standart çözümlerin uygulanabilirliği iyi değil, bu nedenle bileşenlerin çoğunu kendimiz geliştiriyoruz. İşleyiş açısından uzman personel açığının artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla buradaki fikir, insanları özel eğitim gerektirmeden çalıştırılabilen akıllı teknolojiyle değiştirmek. Trend, hasarlı bölgeye otomatik intikal ve onarıma doğru yöneliyor.
Faulhaber'le nasıl tanıştınız?
Küçük bir pakette çok fazla güce ihtiyacınız varsa, uygun motorlara daihtiyacınız vardır. Faulhaber'in ürün yelpazesi, çok ağır bir kablo çekmesi gereken robotun sürücüsü veya küçük bir kameranın minyatür sileceği gibi tüm gereksinimlerimizi karşılayan motorları içeriyor.
Hidrolik ve elektrikli tahrikler arasında nasıl karar veriyorsunuz?
Hidrolik tahrikler çok sağlamdır, ancak uygulama kapsamımız için verimlilikleri sınırlıdır. Buna jeneratörden ve hidrolik üniteden çıkan gürültü kirliliğini ve egzozu ekleyin. Özellikle şehir içi ve yerleşim bölgelerinde çalışırken bundan kaçınılmalıdır. Elektrikli tahrikler ve aküler, robot sistemlerini emisyonsuz ve neredeyse gürültüsüz çalıştırmamızı sağlıyor.
Gelecekte hangi tahrik teknolojileri geçerli olacak?
Şimdiye kadar ağırlıklı olarak fırçalı tahrikler kullandık çünkü geçmişte makinelerimizde fırçasız tahrikler için uygun kontrol seçenekleri mevcut değildi. 150 m uzunluğundaki bir besleme hattı üzerinden kontrol de edilemeyeceği için kontrolör motorun tam üzerinde olmalı. En yeni teknolojimiz, fırçasız motorların kontrolünü de sağlayan CAN-Bus ile çalışıyor. Trend, otobüs teknolojisine ve fırçasız sürüşlere doğru ilerliyor. Fırçasız motorlar daha az aşınmaya maruz kalır, kontrol edilebilir ve programlanabilir.
Tahrik teknolojisi açısından dileğiniz ne olurdu?
En önemli önceliklerimiz, küçük bir kurulum alanı ve hem motor hem de elektronik parçalar için yüksek güç yoğunluğu. Ve tabii ki sağlamlık ve dayanıklılık da.
Pipetronics'in benzersiz güçlü yönleri nelerdir?
Temel uzmanlığımız, robotik sistemlerin geliştirilmesi ve üretilmesi üzerinedir. Bilgi birikimimiz onlarca yıllık deneyime dayanmaktadır. Bu aynı zamanda araç ekipmanı ve jeneratör tasarımına da uzanır. Ayrıca, örneğin sentetik reçine ile noktasal onarımlar gibi, piyasaya ve kullanıcılara başka yenilikçi ürünler de sunuyoruz. Ve sürekli olarak daha fazla gelişmeye büyük miktarlarda yatırım yapıyoruz.
Sizi rakiplerinizden ayıran nedir?
Teknolojimiz bize çok fazla esneklik sağlıyor, bu da özel tasarımları istek üzerine standart ürünlere kolayca entegre etmemizi sağlıyor.
Kanalizasyon dışında da yöneldiğiniz bir alan var mı?
Kanalizasyon onarımı açıkça bizim ana işimizdir. Ancak prensip olarak teknoloji, içme suyu borularının kazısız yenilenmesi için de kullanılabilir. Gaz hatlarını, tank sistemlerini veya basınçlı tankları incelemek için kimya endüstrisi gibi başka boru hattı sistemlerinde de kullanılabilir.
Sizce insansı robotların bir gün rögar kapaklarını açıp kanalizasyona inmeleri mümkün mü?
Prensip olarak her şey mümkün. Ancak böyle bir teknoloji oldukça karmaşık ve pahalı olacaktır. Her yönden daha uygun olan daha basit çözümler mevcut.
Sizce “uçan robotlar” veya kanallar için dronlar düşünülebilir mi?
Bu tür makineler halihazırda denetim çalışmaları için başarıyla test edilmiştir. Ama onarım için mantıklı olduklarını düşünmüyorum.