www.endustriweb.com
NSK

Tohum ekme makineleri için uygulamaya özel rulmanlar

Tarım uygulamalarında kullanılan makinelerin karşılaştığı zorlu çalışma koşulları nedeniyle, standart rulmanlar kullanıldığında uzun hizmet ömrüne ulaşma şansı son derece sınırlıdır. Bu gerçeğin bilincinde olan, Kverneland Group gibi önde gelen kaliteli tarım makineleri üreticileri NSK’nın uygulamaya özel rulmanlarına güvenir.

Tohum ekme makineleri için uygulamaya özel rulmanlar
Kuru toprak koşulları nedeniyle ortaya çıkan toza karşı koruma sağlamak amacıyla rulmanlar için etkili keçeler gereklidir.

Dortmund’un (Almanya) doğusundaki Soester Ovası Avrupa’nın en bereketli bölgelerinden biridir ve bu nedenle de tohum ekme teknolojisi yetkinlik merkezi ve Kverneland’ın Toprak İşleme Bölümü’nün merkezi olmak için ideal bir yerdir. Avrupa genelindeki yüksek talebin yanı sıra ABD ve Asya’daki müşterilerin artan alımlarını karşılamak amacıyla şirket tarafından Soest’de çok sayıda tohum ekme ve delme makinesi geliştirilmiş ve üretilmiştir.

Fideliklerin hazırlanması esnasında, makine bileşenleri, özellikle de U-drill adı verilen diskli tırmık segmenti son derece yüksek gerilime maruz kalır. Diskli tırmık, ekme keskileri tohumları almak için saban izlerini kazma öncesinde toprağı gevşetip parçalamak için kullanılır.

Tüm zemin türlerinde ve farklı toprak derinliklerinde dönüşün sürdürülmesi için tırmığın disk şeklindeki aletleri gereklidir. Dolayısıyla düşük sürtünme özellikleri çok önemlidir. Aletler, düzgün olmayan zeminlerde 18 km/saat hıza kadar çıkabilir ve taşlardan gelen etkilere karşı dayanmalıdır. Aletler hareket yönünde belirli bir açıda durduğu için rulmanlar yüksek eksenel kuvvetlere ve bunların yanı sıra toz, nem, kir ve korozif gübre gibi çevresel tehlikelere maruz kalır.

Kverneland Group Soest GmbH AR-GE müdürü Volker Schanzenbach şunları söyledi: “Rulmanları etkileyen çok farklı stres örnekleri hassas şekilde tahmin edilemez. Bu durum tarım makineleri için üretilen rulmanların her zaman gerekenden daha büyük olacak şekilde tasarlandığı anlamına gelir. Asıl sorun ise boyutlandırmadan ziyade, rulmanları tozdan ve nemden koruyan keçeyle ilgilidir.”

Toprağın daha fazla kurumasına ve sonuç olarak daha fazla toz olmasına neden olan iklim değişikliği ile bu sorun artmıştır. Ayrıca, modern çiftçiliğin verimlilik talepleri, yakıt sarfiyatının, çalışma hızının, bakım maliyetlerinin ve makine uygunluğunun daha öncelikli hale gelmesi anlamına gelir. Açıkçası rulmanların performansı şimdiye kadar hiç bundan daha önemli olmamıştı.

Kverneland makinelerinde çalışma genişliğinin her metresi için sekiz adet alet vardır. Bu da 48 adede kadar yüksek gerilimli rulman ile donatılabilecekleri anlamına gelir. Rulmanların işe uygun olmasını sağlamak için, şirket şu anda Agri-Disc Hub olarak bilinen sağlam ve dayanıklı bir NSK çözümü kullanıyor.

Özellikle toprak işleme ve tohum ekme makinelerinde kullanılmak üzere geliştirilen NSK poyraları, yüksek eksenel yüklere ve eğilme yüklerine dayanacak şekilde tasarlanmış ayrı bir iç bilezikli çift sıralı eğik bilyalı rulmanlardan (40° temas açılı) oluşur.

Katma değerli bir çözüm sağlayan NSK rulmanı, kuruluma hazır yatağa yerleştirir, bu da Kverneland için montajı basitleştirir.

NSK, rulman keçe sorununu çözmek için disk tarafına (rulman yatağının tersi) üç dudaklı statik bir keçe, rulman ünitesi ile disk taşıyıcı arasına da iki dudaklı dinamik bir keçe eklemiştir. Büyük bir basınç plakası rulman için ilave koruma sağlar ve aynı zamanda istenen ön gerilimin oluşturulmasını sağlar.
Tohum ekme makineleri için uygulamaya özel rulmanlar
NSK’ni Kverneland için özel geliştirdiği Agri-Disc Hub’larında çift sıralı eğik bilyalı rulmanlar ve yenilikçi keçe mekanizmaları vardır.

Kverneland’a göre, bu yenilikçi keçe sistemi, ağır toz, nem ve toprakta kum ve kimyasal gübreler gibi aşındırıcı veya korozif maddelerin varlığında bile çok etkili olduğunu kanıtlamıştır. Su koruma testleri yüksek basınçlı temizlemeye maruz kalındığında bile rulmanın dayanıklılığı veya uzun ömründe herhangi bir azalma olmadığını göstermiştir.

Rulman, kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış yüksek basınç absorpsiyon kapasiteli bir özel performans yağı ile doldurulmuştur. Yoğun kullanıma rağmen, bu özellik ileride her türlü yağlamayı gereksiz hale getirir ve hem zamandan hem de yağdan tasarruf sağlayarak çevrenin korunmasına katkıda bulunur.

Agri-Disc Hub’ların benimsenmesi ile sağlanan olumlu deneyimin ardından Kverneland’daki (2012 yılında Kubota tarafından devralınan) mühendisler ve NSK, rulman yerlerini optimize etmek ve kullanım ömrünü uzatmak amacıyla diğer makinelerde çalışma yaptı. Bu çalışma Kverneland'ın diskli tırmıklardaki rulman noktalarını iyileştirmesine neden oldu. Bu makinelerde şu anda flanşsız (bir tarafta radyal mil keçesi olan) çift sıralı eğik bilyalı rulmanlar kullanılıyor. Diğer rulman noktalarında Kverneland tohum ekme makineleri tek sıralı bilyalı rulmanlar kullanıyor (genişletilmiş iç bilezikli ve bir tarafta keçe bulunan dört noktalı rulmanlar). Uygulamaya bağlı olarak, çeşitli keçe şekilleri ve malzemeleri kullanılır.

NSK, kısa diskli tırmıklar sakine benzer diğer toprakta çalışan makinelerde olduğu gibi Kveland yer gübrelemeli tek tohum ekme makineleri (son derece aşındırıcı bir uygulama) tohum disk keskisi için de özel uyarlanmış rulmanlar geliştirmiştir.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers