www.endustriweb.com
NSK

Bir çelik tesisindeki konvertörün ana rulmanları özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar ile değiştirilmiştir.

NSK, Avrupa’daki bir paslanmaz çelik fabrikasının konvertöründeki tek parçalı oynak makaralı rulmanları özel olarak üretilen, ayrılabilir oynak makaralı rulmanlarla başarılı bir şekilde değiştirdi. En üst düzeyde hassasiyet ve dikkat gösterilerek, bu zorlu iş sadece üç günde tamamlandı.

Bir çelik tesisindeki konvertörün ana rulmanları özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar ile değiştirilmiştir.
Görsel 1: Konvertörler eritme tesislerinde önemli sistemlerdir.

Çelik endüstrisi sistemlerindeki bileşenlerin taşınması durumunda, zorlu koşullara rağmen kullanıcılar yine de maksimum çalışma zamanı bekliyor. Buna Avrupa merkezli ve her yıl 500,000 ton civarında ham madde üretebilen, son derece entegre bir paslanmaz çelik fabrikası da dahil. Tesisteki süreçler alaşım bileşenlerinin özütlenmesi, eritme ve alaşım girişi, sürekli döküm ve nihai aşama olarak sıcak ve soğuk haddelemedir. Fabrika, inşaat endüstrisinin yanı sıra otomotiv ve ev aleti üreticilerine paslanmaz çelik tedarik eder.

Kapsamlı endüstri bilgisi
Tesisin konvertörleri erimiş demirden karbonun özütlenmesi ve alaşım öğelerinin eklenmesi için kullanılır (Görsel 1). Bununla birlikte, programlanan rutin bakımın bir parçası olarak yapılan, konvertörlerden birinde sabit rulmanların değiştirilme süresi dolduğunda, NSK bu test görevini üstlenmek için vazifelendirilmişti. (çelik işleme sektörünün şirketin odaklandığı ana konulardan biri olduğu göz önünde bulundurularak yapılan bir seçim).

NSK sadece çelik fabrikası işlemleri için özel rulman türleri geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uygun olması durumunda üretimlerinde özel malzemeler kullanıyor. Bu durum, çok farklı çevresel koşullar altında çalışması gereken konvertörler, sürekli döküm makineleri ve hadde makineleri gibi önemli ekipmanların ağır iş tahriklerinin çok dirençli olduğunu kanıtlamıştır.
Bir çelik tesisindeki konvertörün ana rulmanları özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar ile değiştirilmiştir.
Görsel 2: NSK’nın çelik fabrikası için ürettiği özel ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar

Titizlikle planlanan söküm ve yeniden montaj
NSK, müşterinin talep ettiği gibi, daha önce kullanılan standart oynak makaralı rulmanların yerine özel bir ayrılabilir oynak makaralı rulman üretmiştir (Görsel 2). Konvertörün özel alan kısıtlamalarına göre tasarlanmış özellikler arasında, büyük yatırma dişlisi ünitesini (tilting gear unit) çıkarmaya gerek kalmadan daha kolay kurulum ve söküm için 1000mm dış çapa sahip yeni rulmanlar bulunmaktadır. Böylece, müşteri zamandan ve paradan tasarruf edecektir.
Bir çelik tesisindeki konvertörün ana rulmanları özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar ile değiştirilmiştir.
Görsel 3: Ayrılabilir rulman kullanılması, burada tahrik ünitesi ile birlikte gösterilen konvertörlerde değiştirme süresini önemli oranda azaltır.

NSK, konvertörde arıza süresinin minimum olmasını sağlamak amacıyla değiştirme prosedürünün nasıl olacağını planlamıştır. Yatırma tahriği ünitesi (tilting drive unit) (Görsel 3) oynak makaralı rulmanların kesilmesi ve çıkartılması için yeteri kadar kaldırılmıştır. Bu işlem tamamlandıktan sonra, rulmanlarda, yuvarlanma yollarında ve kafeste önemli aşınma işaretleri görülmüştür.

Yeni rulmanın takılması, test edilmesi ve ölçümlerinin yapılması ile çelik fabrikasının yönetim ekibinin desteği ile güvenlik konusunda eğitim verilmesi NSK teknisyenlerinin üç gününü almıştır. Süreç boyunca, hem hassasiyet hem de üretim ortamının temizliği konusunda NSK’nin katı kalite kontrol standartlarına uyulmuştur. – Rulman düzeneğinin, eritme atölyesinde gerçekleşen bakım prosedürlerinden ortaya çıkabilecek kirleticilerden korunması için çalışma bölgesi ve yakındaki alanlar folyo kullanılarak kapatılmıştır.

Konvertör test çalışmalarının öncesinde ve sonrasında yapılan ölçümlerle gösterildiği gibi, rulman boşlukları dahil tüm parametreler önceden belirlenmiş değişim toleransları dahilindedir. Çelik fabrikasının projeden sorumlu olan personeli, konvertör ve eritme işleminin planlandığı gibi tekrar faaliyete başlamasıyla bu işbirliğinden son derece memnun kalmıştır.

Ayrılabilir rulmanın avantajları
Malzeme mukavemeti ve ağır işler için özelleştirilmiş dahili tasarım sayesinde, özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlarının, uzun çalışma süresine ulaşması beklenmektedir.
Bununla birlikte, ileride bu rulmanların değiştirilme zamanı geldiğinde, süreç daha öncekinden çok daha basit olacaktır. Şimdi, iki bölüm teker teker iç bilezikten, dış bilezikten ve kafesten çıkartılabilir. Böylece, rulmanı küçük parçalara bölme gerekliliği ortadan kalkar. Bu durum konvertör durma süresinde yaklaşık %35 tasarruf sağlar ve buna bağlı olarak, hızlı yatırım geri dönüşü elde edilmesine yardımcı olur.
 
Bir çelik tesisindeki konvertörün ana rulmanları özel NSK ayrılabilir oynak makaralı rulmanlar ile değiştirilmiştir.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers