www.endustriweb.com
NSK

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

NSK araç tamir süreçlerini atölye teknisyenleri ve tamirciler için daha hızlı, daha emniyetli ve daha güvenilir hale getirir. Bu nedenle, NSK ProKIT çözümlerini satın alanlar, orijinal tekerlek rulmanı almanın yanı sıra tekerlek rulmanını hızlı ve doğru değiştirmeyi sağlayan tüm destekleyici bileşenlerden yararlanır. Poyra rulmanları, montajı kolay ürünlerden değildir. Bu yüzden NSK, sık yapılan hatalardan kaçınmaya yönelik ek ipuçları sunmaktadır.

İlk ipucu, montajdan önce halihazırda takılı olan rulman ile yeni rulmanı karşılaştırmaktır. Teknisyenlerin en sık yaptığı hata, yanlış rulman seçimidir. NSK çevrimiçi kataloğunu kullanarak doğru rulmanı seçip seçmediğinizi hızlıca kontrol edebilirsiniz. Daha fazla yardıma ihtiyaç duyarsanız NSK ile doğrudan iletişime geçin.

Manyetik enkodere zarar vermekten kaçının
Bazı poyra rulmanlarında ABS sinyali için manyetik enkoder bulunur. Bu nedenle daha çok dikkat gerektirir. Enkoder keçesinde, hız sensörü tarafından okunan birçok kuzey (N) ve güney (S) kutbu bulunur (Şekil 1). Montaj esnasında N+S uçları zarar gördüğü takdirde ABS sistemi arızalanabilir.

Atölye teknisyenleri, NSK test kartı kullanarak poyra rulmanının enkoderi olup olmadığını tespit edebilir. Aynı test kartı, halihazırda takılı olan rulmanın zarar görüp görmediğini (durum şekil 2'deki gibi görünmüyorsa) tespit etmeye yönelik olarak da kullanılabilir. Bu sayede teknisyenler, ABS sinyal problemlerini belirleyebilir.

Enkoderi manyetik alandan ve kirden uzak tutun
ABS sinyalinde yeniden sorunlara yol açabileceğinden, anahtar ve tornavida gibi N+S uçlarını değiştirebilecek aletlerle enkoderin yanına yaklaşmayın ya da enkodere temas etmekten kaçının. Bunu aklınızda tutarak, rulmanı koruyucu ambalajından yalnızca montajdan hemen önce çıkarın.

Enkoder yönünün doğru olduğundan emin olun

Test kartında belirtildiği gibi enkoderler, Poyra I tekerlek rulmanının bir yüzünde bulunur. Bu yüzden, mafsallara baskı yaparken yönün doğru olması çok önemlidir. İşleme başlamadan önce, enkoder yüzeyinin montajdan sonra sensöre bitişik olacağından daima emin olun.

Enkoder yüzeyine baskı uygulamaktan kaçının
Baskı uygularken, yalnızca Poyra I rulmanların üzerindeki dış bileziğin son yüzeyi ile temas eden bir alet kullanın (Şekil 3). Enkoder contasına ve iç bileziğe asla baskı uygulamayın. Bu durum, birkaç kilometrelik kullanımda rulman arızasına sebep olur. Uygun bir alet seçildikten sonra, rulmanı deliğe hizalı tutun ve mafsala dikey olarak bastırın.

Doğru rulman montajına yönelik diğer ipuçları

Hasarları önlemek için tüm süspansiyon parçalarının bakımının yapılması gibi süreç boyunca unutulmaması gereken birçok püf nokta vardır. Ek olarak, rulmanın doğru takıldığından emin olmak amacıyla rulman ile temas eden tüm yüzeylerin önceden temizlenmesi (Şekil 4 ve 5) ve montaj esnasında poyra ve mafsalın kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Montajın güvenli bir şekilde yeniden yapılması için dikkat edilecek son nokta, teknisyenlerin sadece araba üreticilerinin önerdiği sıkma torklarını kullanmasıdır. CVJ somunlarına aşırı tork uygulamanın rulmana zarar verebileceği bilinmektedir (Şekil 6).

Özellikle, Poyra I tekerlek rulmanının, manyetik enkoderlerle birlikte doğru şekilde takılması zordur. Bu yüzden, NSK sürecin her adımını gösteren bir video hazırlamıştır. NSK, tekerlek rulmanlarına odaklanan özel eğitimler sunar. Eğitimlerle ilgileniyorsanız lütfen doğrudan iletişim kurun.

Basın resimleri
1) Aracın ABS sensörü, enkoder keçesinin içine yerleştirilmiş birçok N+S ucunu okuyabilir


Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

2) Teknisyenler, NSK test kartı kullanarak bir enkoder olup olmadığını ve varsa yerini kontrol edebilir
 

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

3) Ek diyagramda gösterildiği gibi rulmanın sadece dış bileziğine baskı yaparak yeterli iç bilezik boşluğu bırakan bir alet seçilmelidir
 

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

4) ve 5) Montaj esnasında poyra ve mafsalı kontrol etmek ve rulmanla temas eden tüm yüzeylerin önceden temizlendiğinden emin olmak gerekir
 

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

6) Yeniden montaj yapıldığında, aşırı tork rulmanın arızalanmasına neden olabileceğinden CVJ somunlarına aşırı tork uygulamaktan kaçının
 

Tekerlek poyra rulmanlarını değiştirmeye yönelik ipuçları

 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers