www.endustriweb.com
EPLAN

Eplan platform, W. Althaus AG şirketinin işlem hızını %30 arttırdı

Eplan platform, dünyanın her yerine yılda yaklaşık 5000 adet şalt panosu sağlayan bir tam teşekküllü endüstriyel otomasyon hizmet sağlayıcısı İsviçre firması W. Althaus AG’nin veri tutarlılığının bel kemiğini oluşturuyor. Şirketin kısa süre önce şalter yapımına yönelik 3 boyutlu bir sistem olan Eplan Pro Panel'e geçmesiyle işlem optimizasyonu açısından önemli bir atılım gerçekleştirildi.

Eplan platform, W. Althaus AG şirketinin işlem hızını %30 arttırdı
Yazar: Thomas Weichsel, Eplan Yazılım & Servis ürün müdürü, Monheim am Rhein

İsviçre menşeli W. Althaus AG şirketinde çalışan endüstriyel otomasyon uzmanları her yıl dünyanın her yerine tekli ve seri kontrol ünitelerinden prototiplere kadar yaklaşık 5000 adet şalt panosu ve yaklaşık 800 adet küçük kontrol ünitesi sağlamaktadır. Güney Kore´de bulunan ve yirmi dört saat hizmet veren tamamıyla otomatik düz cam üretim hattı da müşteri portföyünde İsviçre güneş enerjisi sistemleri ve gıda endüstrisindeki konveyör sistemleri kadar pay sahibidir. Bir aile şirketi olan W. Althaus AG'de yaklaşık 110 kişi istihdam edilmekte ve proje planlamadan donanım ve yazılım geliştirme ve sağlamaya, işletmeye almadan nihai kabule kadar kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunulmaktadır. Kontrol panoları, terminal şeritleri, operatör panoları ve kontrol panolarının tümü şirketin kendi fabrikalarında, 600m2´yi aşkın bir imalat sahasında üretilmektedir. Kablo ve tel imalatı da şirketin kendi fabrikalarında gerçekleştirilmektedir. Althaus tasarımcıları, elektrik mühendisliği ile ilgili bütün işleri Eplan Electric P8 ile şalter yapımına yönelik 3 boyutlu bir sistem olan Eplan Pro Panel´i kullanarak yapmaktadır.

3 boyutlu verileri içeren bütünleyici süreçler
"Kullanılan malzemeler ya da bileşenler yahut aygıt kontrol ünitelerinin entegrasyonu konusunda müşterilerimizden herhangi bir talepte bulunmuyoruz,» diyor W. Althaus AG Şirket Yöneticisi Marco Schneider. Karmaşık ürün veritabanlarına dikkatle bakım yapılmasını gerektiren bu durumu Eplan'la başarmak çok kolaydır: İmalatçıların büyük çoğunluğuna ait malzeme verileri doğrudan 3 boyutlu olarak içe aktarılabilir ve fabrikada programlanmış bir çözüm kullanılarak müşterilerin veritabanları ile senkronizasyon çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Şirket, ATHAS (»Althaus Terminal Kullanma Sistemi») sayesinde Eplan Pro Panel tabanlı robotları kullanarak, terminal şeritlerinin otomatik üretimine yönelik ve imalatçıdan bağımsız bir evrensel çözüm geliştirmiştir. Bu çözüm artık terminal tedarikçilerine ve diğer şalt panosu imalatçılarına da sunulmaktadır.

" Hedefimiz mümkün olan en yüksek otomasyon seviyesine ulaşmak,» diyor Schneider. Bu nedenle ona göre Eplan platformun yalnızca bir geliştirme ve ECAD yazılımı değil, aynı zamanda şirket içinde veri tutarlılığının bel kemiğini oluşturan bir öğe olduğunu düşünmektedir. Halihazırda tamamlanmış olan projeler veritabanlarından geri çağrılabilmekte ve yeniden kullanılabilmektedir. Ön tanımlı modüller, gerekli öğe ve malzemeler dâhil olmak üzere bileşenler ve alt projeler makrolar halinde Eplan veritabanında depolanıp sonraki projelere aktarılabilmektedir. ERP sisteminin Eplan´a da bağlantısı bulunmaktadır; otomatik olarak oluşturulan ve uyarlanan malzeme listesi sayesinde, şirketin kendi deposunda bulunmayan malzemeler için de zamanında ve gerekliliklere tamamıyla uygun olarak sipariş verilebilmektedir.

Yeni boyut: Eplan Pro Panel
Eplan Cabinet´in yeni Eplan Pro Panel´e dönüşümü süreç optimizasyonu açısından çok büyük bir ilerleme kaydedilmesini sağlamıştır. W. Althaus AG İsviçre´de bu ürünü kullanan ilk şirketlerden biridir. Şirket Eplan Pro Panel sayesinde Eplan platform üzerinde kesintisiz olarak 3 boyutlu verilerle çalışmaktadır. Elektrik mühendisliği departman şefi Roland Ackermann ürünün avantajlarının son derece açık olduğunu düşünmektedir: Eplan platform artık olabilecek en iyi ölçüde entegre edilmiş durumdadır, daha önce veri transferleri sırasında ihtiyaç duyulan ara adımların kaldırılması zamandan tasarruf edilmesini ve hataların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Performans kapasitesi önemli ölçüde artmıştır ve programı kullanma başlangıç seviyesindekiler için bile daha kolay hale gelmiştir. "3 boyutlu grafikler sayesinde simülasyon daha iyi hale geldi; neyin nereye konması gerektiğini hemen görebiliyorsunuz ve çakışma noktalarını daha başlangıçta tespit edip önleminizi alabiliyorsunuz," diyor Ackermann. Hepsinden önemlisi, Ackermann ve ekibi artık daha büyük bir esneklikle çalışabilmektedirler. »Bütün proje disiplinleri için tek bir veri tabanında ağ oluşturulduğundan değişiklikler ve güncellemeler malzeme listeleri aracılığıyla sürekli olarak kayda geçiriliyor. Ayrıca aygıt tabanlı montaj yerleşimi ile başlayıp devre diyagramı bilgilerinin transferine geçebiliyor ve bağlantı tanımını daha sonra yapabiliyorum - neredeyse Windows´da Sürükle&Bırak fonksiyonunu kullanmak gibi.»

Üretim sürecine kadar tutarlılık sağlanıyor
Operasyon müdürü Marco Schneider, Eplan çözümlerinin komünikasyon gücünü bilhassa takdir etmektedir. Sözgelimi, metal işlemede Althaus düz montaj plakaları için hızlı lazerli kesim makinesinin yanı sıra plaka, kutu ve gövde işlemesi için 4 eksenli bir CNC işleme merkezini kullanmaktadır. Lazerli kesim makinesinde tuhaf kaçan bir ilave olarak bir tel kesme kafası bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan işleme verileri Eplan Pro Panel´de oluşturulmakta ve doğrudan makine kontrol ünitesine okunmaktadır. Yalnızca elektrik diyagramları, malzemeleri listeleri, terminal planları ve yerleşim planları değil; kanal ve rayları boyuna kesen sistemler, kablolama asistanı ve daha önce bahsedilen otomatik terminal şerit montaj makineleri için gerekli işleme verilerinin de Eplan kullanılarak oluşturulması gerekmektedir. Otomatik kablo üretim sistemine de kablo uzunlukları, teller, çıkınlama ve etiketlemeyle ilgili ihtiyaç duyulan bilgi doğrudan Eplan´dan devre diyagramı ve 3 boyutlu kablo yönlendirme verileri temeli üzerinden gönderilmektedir. Otomatik kablo üretim sistemi bu verileri kuruluma hazır ve net bir şekilde etiketlenmiş kablo çıkınları oluşturmak için kullanmaktadır. "Üretimde çalışan görevlilerimiz yerleşimle başladıklarında her şey hazır ve önceden donatılmış oluyor; çalışanlar yalnızca bir »yapı kiti» oluşturuyor ve montaj planlarında malzeme ya da iş arayarak vakit kaybetmiyorlar," diyerek özetliyor durumu Schneider.

Bu özellik küçük miktarlarda bile maliyetini karşılamakta ve hızı arttırıp hataların önüne geçmektedir, diyerek açıklıyor operasyon müdürü. Ayrıca vakit kaybına yol açan ve pahalıya mal olan düzeltmelerin de önüne geçilmekte ve personel için de daha esnek bir görevlendirme gerçekleştirilebilmektedir. Bu hazırlık derecesi sayesinde, tekrarlanan rutin görevler de işin uzmanı olmayanlar tarafından yapılabilmektedir. Althaus´ta çalışanlar ekip çalışması yürütmekte ve yerleşim, kablolama ve kalite kontrolü işleriyle ilgilenmektedir. Test etme işlemi kendi bünyelerinde geliştirilen »Panel Scout» test kontrol ünitesi vasıtasıyla manuel ya da otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

İşlem hızı %30 arttı
Mümkün olduğunca kapsamlı olması gereken standardizasyon ve otomasyon işlemleri Eplan platformun kullanılmasıyla şirket içinde iş çıkarma sürelerinin yaklaşık %30´u kadar azalma gösterdi, diyerek tahminde bulunuyor Schneider.

Daha fazla bilgi:
www.eplan.com.tr
www.althaus-ag.ch

Resimler: (Kaynak: W. Althaus.AG)

bild1.jpg:
Standartlaştırılmış işlemler: Elektrik diyagramları, terminal ve yerleşim planları Eplan platform aracılığıyla oluşturuluyor.

bild2.jpg:
Robotlar tarafından oluşturuldu: Terminal şeritlerinin esnek kullanım sistemi »ATHAS» ile otomatik imalatı.

bild3.jpg:
Büyük ilerleme: Althaus mühendisleri Eplan Pro Panel sayesinde şalterleri daha etkili ve esnek bir şekilde tasarlıyor.

bild4/5jpg:
Althaus proje planlamadan donanım ve yazılım geliştirmeye, şalt panolarının montaj ve işletmeye alınmasına kadar geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor.

bild6.jpg:
Ismarlama şalt panoları: Althaus müşterilerinden kullanılan malzeme ve aygıt kontrol üniteleri hakkında hiçbir talepte bulunmuyor.

Schneider_neu.jpg:
Operasyon müdürü Marco Schneider şalt panolarının önünde

screen1.jpg:
Eplan Pro Panel 3 boyutu projeye getiriyor.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers