www.endustriweb.com
CIAT

Waterclean: Hijyen ekipmanını Lejyonella riskinden korumak için sıcak ve soğuk su şebekesi koruması

CALEFFI Fransa ‘Carlier Meskel’ sisteminden alınan lisans kapsamında geliştirilen ve CIAT tarafından sanayileştirilen Waterclean Sistemi 25-28 Şubat tarihleri arasında Lyon’da yapılan Enerji, Sıcaklık Kontrol ve Su fuarında ENEO 2009 Altın ödülünü almıştır. Waterclean atık su kullanıcılarını Lejyonella, Pseudomona ve diğer bakterilere karşı koruyan yenilikçi bir konsepttir. Sistem, binaların su tedarikinde bulunan veya dağıtım şebekelerinde doğal olarak üreyen bu bakterileri ortadan kaldırır. Waterclean Sistemi, dünya çapında geçerli bir sorun olan sıcak ve soğuk atık su meselesini ele alan piyasadaki ilk çözümdür.

Waterclean: Hijyen ekipmanını Lejyonella riskinden korumak için sıcak ve soğuk su şebekesi koruması
Lejyonella ilk olarak 1976 yılında, eski Amerikan askerlerinin (‘lejyon’) bir toplantısında ortaya çıkmıştır. Yüzlerce insan bu tehlikeli bakteriyel akciğer hastalığından muzdarip olmuştur. Lejyoner Hastalığı da dâhil olmak üzere çok sayıda farklı zinciri olan Lejyonella, özellikle güçsüz ve hasta kişileri etkilemesi dolayısıyla o günden itibaren hastanelerin ve diğer sağlık kuruluşlarının can düşmanı olmuştur.

Lejyonella, hidro-telürik kökenli bakterilerdir. Nemli toprakta, göllerde ve yeraltı sularında doğal olarak ürer ve sindirim yoluna girmedikleri sürece tehlike arz etmezler. Solunum yollarına girdiklerinde yalnızca potansiyel olarak patojenik olurlar. Bu da Lejyonella riski taşıyan su alanlarının neden özellikle hijyen kurulumlarındaki duş başlıkları olduğunu açıklamaktadır. Lejyonella 20-50°C’lik sıcaklıklarda üreyebilir. Bu nedenle Lejyonella sorununun sıcak su ile ilişkili olduğu yaygın biçimde doğrulanmaktadır. Mevcut sistemler yalnızca sıcak su sorununu ele almaktadır. Oysa bu çok büyük bir hatadır; bütün atık su dağıtım şebekeleri yaklaşık 55°C sıcaklığında bir sıcak su döngüsünden ve soğuk su borularından oluşmakta ve bu soğuk su borularının insan vücudu için 35 – 40°C arasında uygun bir sıcaklık seviyesine getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, arıtılmamış soğuk su boruları bakteri üremesi açısından daimi bir tehlike arz etmekte, bağlantı noktaları ise Lejyonellanın üremesi için son derece uygun bir ortam yaratmaktadır. Dolayısıyla soğuk su da tıpkı sıcak su gibi sık sık arıtılmalıdır.

Waterclean Sistem kurulmaya hazır, kompakt bir kittir. Bir dezenfeksiyon ısı eşanjörü ve tutma yatağı ile atık suyun sıcaklığını birkaç dakika boyunca 65°C’de tutan ve bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlayan bir önleyici ısıl işlemidir. İkinci bir eşanjör ise sıcak suyun bir kısmını “kesin olarak” döngüye, soğuk suyun bir kısmını ise “kesin olarak” kullanım tedarik noktaları ile PERL’e bakteri olmaksızın dağıtabilir.

Waterclean Sistem ayrıca zaman içinde ve doğru kullanım sayesinde mevcut şebekenin arıtılmasını sağlayan bir “arıtma modu”na sahiptir. Waterclean Sistem bu nedenle yeni kullanıcılar ve arıtma modüllerini yenilemek isteyenler için piyasadaki en uygun üründür. Her bir su tutma noktası için öngörülen yanmaz kutuların yanı sıra uzaktan yönetme mekanizması ürünü tamamlamakta ve kullanıcılar için maksimum güvenlik seviyesi ile yönetim için maksimum izlenebilirlik seviyesi sağlamaktadır.

Bu bakteriler başlıca zayıf bağışıklık sistemine sahip kişileri etkilemektedir. İlk kez, bu yeni sistem bakım evleri, dinlenme evleri ve hastane kuruluşları açısından önceliğe sahiptir. Waterclean Sistem 2009 yılının bahar ayında satışa sunulacaktır; ancak Fransa Bassens’deki bir psikiyatrik hastane olan Centre Hospitalier Specialise de Savoie’deki bir test sahasına kurulmuş bulunmaktadır. Belirli parametreleri tam olarak takip edebilmesiyle düzenli testlere tabi tutulmakta ve numuneler Lejyonellaya karşı savaşta uluslararası bir referans olan CNRL (Fransa, Lyons’ta bulunan Hospices Civils merkezli bir ulusal Lejyonella araştırma merkezi) tarafından analiz edilmektedir. Önceki yıl boyunca verilen raporlar ekipmanın hem önleyici hem de tedavi edici fonksiyonunun etkililiğini kanıtlar niteliktedir.

CIAT grubunda yer alan araştırma ekipleri de iyi bir çevre yönetimi ile uyumlu olan bu büyük yeniliğe kucak açmıştır. Sistem hiçbir kimyasal ya da sarf malzemesi kullanmamaktadır. Ekipman enerji tüketimini en aza indirgemekte olup HQE (‘Yüksek Kaliteli Çevre’) standartlarını karşılamaktadır.

Waterclean’in çalışma ve tasarımının bütün evreleri CIAT Grubunun araştırma merkezinin desteğiyle Eşanjör Bölümü tarafından kurum içinde yapılmıştır. Ancak deneysel kurulum testleri CNRL (Ulusal Lejyonella Araştırma Merkezi) aracılığıyla yapılmıştır.
 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers