www.endustriweb.com
ABB News

ABB: YAPAY ZEKA ODAKLI VERI MERKEZI PATLAMASI BENZERI GÖRÜLMEMIŞ BIR GÜÇ TALEBINI TETIKLIYOR

Veri merkezleri dijital ekonominin hareketli sinir merkezleridir. Bu merkezler, giderek birbirine bağlanan ve elektriklenen bir dünyada arama motorlarından e-ticaret platformlarına ve kredi kartı işlemlerine kadar her şeye güç veriyor.

  global.abb
ABB: YAPAY ZEKA ODAKLI VERI MERKEZI PATLAMASI BENZERI GÖRÜLMEMIŞ BIR GÜÇ TALEBINI TETIKLIYOR

Veri merkezi pazarı, bulut hizmetleri sağlayıcılarının (CSP'ler) sürekli büyümesi ve Yapay Zeka (AI) devrimi sayesinde patlama yaşıyor. Bu operasyonların boyutu, ölçeği ve kapasitesi de talebe ayak uydurmak adına katlanarak artıyor.

Yapay zeka, geleneksel bulut bilgi işlemlerin çok daha fazla işlem gücü gerektirmekte, bu da sunucular ve yerel şebekeler üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Örneğin ortalama bir ChatGPT sorgusunun işlenmesi, bir Google aramasından 10 kat daha fazla elektrik gerektiriyor.

"On yıl önce, 30 megavatlık bir veri merkezi çok büyük kabul edilirdi. Şimdi ise bir şirket 300 megavatlık bir veri merkezi kurmayı planladığını açıkladığında kimse gözünü kırpmıyor," diyor ABB ABD Veri Segmenti Lideri Harry Handlin. "Yapay zeka ile birlikte 1 gigavattlık veri merkezleri norm haline geldi."

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin önümüzdeki beş yıl içinde yeni veri merkezlerine 1 trilyon dolar yatırım yapılacağı tahmin ediliyor. Bu agresif genişleme, elektrik talebinde benzeri görülmemiş bir artışı körüklüyor.

Veri merkezleri dünya elektrik tüketiminin %1'inden biraz fazlasını oluşturuyor ve dijitalleşmenin 2030 yılına kadar bu rakamı iki katına çıkarması bekleniyor. 50 megavatlık bir veri merkezindeki enerji tüketimi küçük bir kasaba ile karşılaştırılabilir. Yüksek kaliteli güce güvenilir erişim, 7/24 hizmet sağlaması için kritik öneme sahiptir.

Bu da veri merkezi operatörlerinin sürekli, güvenilir ve esnek bir güç kaynağı sağlamak ve artan veri talebini karşılamak için altyapılarını yükseltmeleri gerektiği anlamına geliyor.

ABB Elektrifikasyon'un sektör lideri çözüm portföyü, dünyanın dört bir yanındaki veri merkezi müşterilerinin çalışma süresinden enerji verimliliğine kadar bugünün ve yarının enerji zorluklarını aşmalarına yardımcı oluyor.

ABB Veri Merkezi Çözüm Portföyü Yöneticisi Danel Turk, "ABB genelindeki portföyümüz, veri merkezlerinin sürdürülebilir bir şekilde 7/24 çalışmasını sağlamak için trafo merkezlerinden, güç korumasına ve kablolamaya kadar tüm kritik güç unsurlarına yardımcı olabilir" dedi.

Örneklerden biri ABB'nin sürekli ve güvenilir bir güç kaynağı sağlayan orta gerilim Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) çözümü olan HiPerGuard. Yapay zeka veri merkezleri, kullanılmayan güç rezervlerinden yararlanarak şebekeyi stabilize etmek ve güvence altına almak için bir batarya depolama çözümü olarak kullanılabilen ve güç koruma teknolojisinin pazara sunulan ilk uygulayıcıları konumunda.

Veri merkezi sürdürülebilirliği ve verimliliğine artan talep, ABB Elektrifikasyon'un gelişen müşteri ihtiyaçlarını nasıl desteklediğini de etkiliyor. Mikro şebeke çözümleri veri merkezlerinin enerji karışımlarının bir parçası olarak batarya enerji depolama sistemi ile birlikte güneş panelleri gibi yerinde üretimden yararlanmaları için fırsatlar sunuyor.

Küresel ayak izi ve 100 yılı aşkın elektrifikasyon deneyimi ile ABB Elektrifikasyon, hızlı ve ölçekli çözümler sunuyor.

Turk, "İngiltere'den Çin'e ve ABD'ye kadar ayaklarımız yere basıyor, uzun süreli ilişkilerimiz ve hızla değişen bu ortamda neyin gerekli olduğuna dair derin bir bilgimiz var" dedi.

new.abb.com

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers