www.endustriweb.com
CUMMINS News

Cummins: HİDROJENİ DERECELENDİRMEYE ARTAN İLGİ

Hidrojen yakıt hücreleri ve hidrojen içten yanmalı motorlar (H2-ICE) için kullanılan yakıtı bilmek, aktarma sistemlerinin kendilerini bilmek kadar önemlidir.

  www.cummins.com
Cummins: HİDROJENİ DERECELENDİRMEYE ARTAN İLGİ

Hidrojeni tanımlamak için ve çeşitli nedenlerden dolayı çeşitli terimler kullanılır. Hidrojen kullanımı ve üretiminde yer alan farklı ajanslar, endüstriler ve kuruluşlar, onu karbon yoğunluğuna göre veya yeşil, mavi, gri ve pembe gibi renklerle kategorilere ayırmaya başladı.

Hidrojen evrendeki en üretken element olsa da, çeşitli üretim yöntemleri ve enerji ihtiyaçları gerektiren su, metan ve yağ gibi kaynaklardan çıkarılmalıdır.

Hidrojenin kaynağına ve nasıl üretildiğine bağlı olarak, karbon monoksit ve karbon dioksit gibi istenmeyen emisyonlar ortaya çıkabilir. Hidrojen üretmek için kullanılan enerji kaynağı ne kadar temiz olursa, tekerleklere iyi karbon profili o kadar iyi olur.

H2-ICE ve yakıt hücrelerine güç sağlayacak hidrojenin iklim değişikliği etkisini daha iyi kavramaya yardımcı olmak için renk kodlarına ve karbon yoğunluğu puanlarına bakın. Endüstri ve devlet paydaşlarının orta ve ağır hizmet kamyonlarının zorlu taleplerini karşılarken emisyonları kestiği gösterilen bu yeni yakıt için standartlar belirlemeye çalışırken her birinin oynaması gereken bir rolü vardır.

Renk kodları ve karbon skorları aracılığıyla hidrojen üretimindeki değişimlerin farkında olmak, filoların McKinsey & Company'ye göre riski azaltabilecek ve yatırımcıları çekebilecek çevresel, sosyal ve yönetim (ESG) hedeflerine daha etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olabilir.

Cummins Inc.'in Küresel Düzenleyici İşler Direktörü Tom Swenson, "Renk tekerleğinin çekiş gücü vardır ve bunu varsayılan olarak kullananlar vardır." dedi. "Ancak hesaplamaya çalıştığınız her şey için matematiği yapmak için bir sayıya ihtiyacınız var. ESG içinse bir numaraya ihtiyacınız var."

Cummins'in Accelera'daki™ Elektrolizör Pazarlama Direktörü Isabel Castro, son hakem olarak karbon yoğunluğu puanlarına yaslanırken hidrojeni renklere göre sınıflandırmanın değerine dikkat çekti.

Castro, "Renk kodlaması yararlı ve anlaşılması kolaydır ve böylece farklı hidrojen üretimine ilişkin farkındalığı yaymayı kolaylaştırır." dedi.

Renkler başlangıçta hidrojen kaynak ve üretim yöntemlerini ayırt etmek için yararlı olsa da, karbon yoğunluğu değerleri daha hassas bir değerlendirme sağlar, çünkü Castro'nun açıkladığı gibi , "yalnızca renk kodlaması gerçek karbon ayak izini sağlamak için yeterli değildir."

Hidrojendeki kirleticiler, özellikle H2-ICE'dan daha saf bir yakıt gerektiren yakıt hücreleri için de bir faktördür. Kirleticilerin tanınmaması yakıt hücresi performansını engelleyecektir.

"İki farklı [hidrojen] yakıt özelliği olacak. Yakıt hücresi bir yakıt özelliğine sahip olacak ve hidrojen motoru bir yakıt özelliğine sahip olacak." dedi Cummins Pazar Stratejisi İcra Direktörü Jim Nebergall. "Temel fark, yakıt hücrelerinin bazen %99,999 saflık anlamına gelen "beş 9 saflık" olarak adlandırılan çok saf yakıt gerektirmesidir. Bir motor, yakıt hücresi kadar bu safsızlıklara karşı hassas değil."

Hidrojendeki safsızlıklara dikkat etmek dışında, yakıtın çevresel etkisine göz kulak olmak çok önemlidir.

Renk kodlaması, sürdürülebilir değeri açısından hidrojeni hızlı bir şekilde belirleyebilir. Accelera, yakıtı kategorize etmek için kullanılan daha popüler renklerden bazılarına bir göz atmıştır:

Yeşil hidrojen:
Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları tarafından desteklenen elektroliz yoluyla sudan elde edilir. Bu, üretim sırasında sıfır emisyon üreten tek hidrojen türüdür. Arenadaki yenilikler büyüdükçe yüksek üretim maliyetlerinin düşmesi bekleniyor. Accelera, hem alkalin hem de proton değişim zarı (PEM) elektrolizörleri aracılığıyla yeşil hidrojen üretimine odaklanır.

Sarı hidrojen: Güneş enerjisiyle üretilen bir tür yeşil hidrojen.

Gri hidrojen: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hidrojen üretiminin %95'unu oluşturur. Doğal gaz, genellikle metan, basınç altında yüksek sıcaklık buharı (buhar metan reformu veya SMR) ile bir araya getirilmiştir. Sera gazı yan ürünleri arasında üretim sırasında yakalanmayan karbon monoksit ve karbon dioksit bulunur.

Mavi hidrojen: Karbon yakalama ve depolama (CSS) yeraltında karbon dioksiti ele geçirmesi dışında gri hidrojene benzer. Depolama ceplerinden metan ve hidrojen sızıntıları endişe kaynağıdır ve CSS'nin SMR ile bir araya getirilmesinin aslında düşük karbonlu bir süreç olup olmadığı konusunda hala tartışmalar devam etmektedir.

Turkuaz hidrojen: Yeşil ve mavi hidrojenin arasına düşen turkuaz, katalizör varlığında metanı hidrojen gazına ve kömür veya biyokütle gibi katı karbona dönüştüren yüksek sıcaklıklı bir işlem olan metan piroliz yoluyla üretilir. Karbon monoksit veya karbon dioksit emisyonları oluşturulmaz.

Pembe hidrojen: Nükleer enerji dışında yeşil hidrojen gibi, elektrolizi elektrik yoluyla ya da bu tür nükleer enerjinin üretimi yoluyla üretilen buhardan yakıt sağlamak için kullanılır. Bu buhar, SMR'nin doğal gazdan hidrojen elde etmek için de kullanılabilir.

Kahverengi ve siyah hidrojen: Kahverengi veya siyah kömürden elde edilen hidrojen. Siyah kömür daha az karbondioksit salsa da, kömürün gazlaşması çevreye en zarar verendir.

Beyaz hidrojen: Yeraltı yataklarında bulunan doğal olarak ortaya çıkan hidrojen. Fermente mikropların gazı ürettiği tükenmiş petrol kuyularında bulunduğunda altın hidrojen olarak da bilinir.

Tom Swenson'ın da dediği gibi hidrojene artan sayıda renk atanmıştır. Bazı paydaşlar, ESG için doğru şekilde hesaplanabilecek bir değer sunmadığı için diziyi kafa karıştırıcı buldu. Enerji Bakanlığı'nın (DOE) temiz hidrojen üretim vergisi kredisine erişim, renk kodlamasını da gereksiz saymaktadır.

DOE, hidrojeni tanımlamak için renkleri kullanmaz. Bölüm, bunun yerine ABD Ulusal Temiz Hidrojen Stratejisi ve Yol Haritasındaki karbon yoğunluğu değerlerini ifade eder.

DOE'den e-postayla yapılan bir açıklamada , "DOE, hidrojenin renk tanımlarını kullanmaz ve önceliğin karbon yoğunluğunu azaltmak olduğu birden fazla yoldaki temiz hidrojeni sağlamaya odaklanır." ifadesi yer almaktadır.

www.cummins.com

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers