www.endustriweb.com
Feintool

%100 temiz kesim hassas kesim kendi standartlarını belirliyor

Kompleks parçaların seri üretiminde uygun maliyet ve hassasiyet - hassas kesim kullanıcılara çeşitli faydalar sunuyor. Bu proses, çok sayıda kuruluma hazır çok-işlevli parçaların üretilebilmesiyle yeni teknik yaklaşımlar yaratıyor ve maliyet verimliliğini maksimize etmek için yeni yöntemler öneriyor. Parçaların geometrisine ve karışıklığına ilişkin çok yönlülüğü ve ardından gelen işlemlerin sayısını azaltma yaklaşımı teknolojiyi çeşitli hususlardan oldukça ilgi çekici hale getiriyor.

%100 temiz kesim hassas kesim kendi standartlarını belirliyor

Hassas kesim yaklaşık 15 mm'ye kadar kalınlıkta metal iş parçalarının kesilme sürecidir. Bu üretim sürecinin en önemli özelliklerinden birisi temiz-kesilmiş yüzeye sahip olan yırtılma veya çatlak içermeyen ve ekstra bitim işlemi gerektirmeyen parçalar üretebilmesidir. Basit ve geleneksel metodlarla kesilmiş parçaların yüzeylerinin sadece üçte birinde temiz kesim yapılırken geri kalan kısmında kopma meydana gelir. Bundan farklı olarak hassas kesim ile birlikte, malzeme kalınlığının yüzde 100'ü temiz kesilmektedir. Kuruluma hazır hassas bir parça üretmek için sadece bir hassas kesim presi ve buna uygun bir kalıp yeterlidir. Parçalar dakikada 200 vuruşa kadar çıkan yüksek vuruş hızları ile ve güvenilir tekrarlama hassasiyeti ve ekonomik birim fiyatı ile üretilir.

Üç kuvvetin hassas etkileşiminin hassas kesimin kalitesi ve performansı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Prosesin başlangıcında, aktif kuvvetler V-Tırnak kuvveti ile karşı kuvvettir. V-Tırnak kuvveti, dişli V şeklinde bir tırnağı malzemenin içine bastırırken karşı kuvvet sac levha şeridini zımbaya bastırır. Hatta kesim prosesi başlamadan önce, malzeme sıkı bir şekilde her iki kesme kenarlarından kelepçelenir. Ardından üçüncü kuvvet olan kesme kuvveti uygulanır, parça kelepçeliyken kesim işlemi gerçekleştirilir.

Günümüzde, Feintool hassas kesim teknolojisinde liderdir ve hassas kesim presleri ve yan ekipmanlardan uygun kalıplara kadar tüm hassas kesim sürecinde bütün hassas kesme prosesini sunan tek global tedarikçidir (tüm çözüm tek bir üreticiden). Parça tasarımı, prototip çalışması, mühendislik ve kalıp tasarımı başka bir odak alanını temsil eder.

Kesim geometrisinde çok daha kompleks yeni bir seviye

Parçaların yapıldığı malzemelerin şekillendirilebilirliği, kalınlığı ve kalıpların kesme elemanlarının dayanabileceği maksimum yük genellikle kesimin potansiyel geometrisini sınırlayan için ana sorumlulardır. Ancak, kalıp malzemeleri alanındaki devam eden gelişmeler ve kesme süreçlerinin tasarlanmasına yönelik akıllı fikirler birleşince hassas kesim kapsamının büyük ölçüde genişlemesine yardımcı olmaktadır. Hassas girme dişleri içeren araba koltuk ayarlayıcı parçalar bu konuda mevcut bir örnektir. Dişin boyutu yaklaşık olarak 0.3 ve 0.5 modül boyutuna eşit olmaktadır ve bu da malzeme kalınlığı karşısında 3 ve 6 mm arasına denk gelmektedir.

Üretimde hızlı ve büyük artışlar

Aynı zamanda potansiyel üretimlerde de büyük gelişim kaydedilmiştir. Gelişmeler sadece her bir zaman birimindeki maksimum vuruş sayısına etki etmekle kalmamış aynı zamanda bütün üretim sisteminin kesintisiz çalışma süresine katkı sağlamıştır. Feintool öncelikle uygun servo presleri geliştirerek ilerlemeler kaydetmiştir. Araba kapı kiliti parçalarının üretimi bu konuda örnek olarak verilebilir. Toplam 450 tonluk güç uygulayan tek bir vuruşta, malzeme rulo şeritten ortalama dakikada 100 vuruş döngü hızıyla dört kilit pimi bloğu aynı anda kesilebilir.

Çok daha karmaşık parçalar

Kompleks üç boyutlu parçalar geliştirilen yenilikler arasında başka bir odaklanılan konudur.

Bunların üretilmesi için mevcut pres kalıp alanlarının arttırılmasını gerektirmektedir. Farklı bir yaklaşım ise mevcut geometrileri ve kuvvetleri daha etkin bir şekilde kullanmaktır. Bir bölgede tek ve aynı adım içerisinde başarılı prosesler üretmek için çok işlemli makine kuvvetlerini kullanan multi fonksiyonel kalıp aşamaları yer almaktadır.

 

Ardından gelen proseslerle entegrasyonu

Hassas kesimden sonra gelen ard işlemlerin ana proses ile entegrasyonu konusunda da benzer bir düzen ortaya çıkmaktadır. Tipik bir örnek olarak takip eden bir bükme prosesi sayesinde hassas kesim ile (çapak alma dahil) ardından gelen düz parçaların çapağının alınma işleminin kombine edilmesinden bahsedilebilir. Çeşitli proses aşamalarının tek bir kalıp üzerinde birleştirilmesi parça üretimini daha hızlı ve daha ekonomik hale getirir. Buna ek olarak, tekrar taşlama işlemleri arasında kalıpların çalışma ömrü büyük ölçüde artmaktadır.

Azaltılmış malzeme kullanımı

Malzeme değerlidir ve genellikle her bir parça için birim maliyetinin %50'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Sonuç olarak, hassas kesimi yapılan çizgilerin dışındaki hurda köprüsünün genişliği ve ana rulo şeritte yardımcı işlevler için gereken alanın mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir. Başarının sırrı planlama aşamasının başlangıcında bulunabilir. En iyi sonuçlar, diğer bir deyişle malzeme ve dolayısıyla masraflarda tasarruf etmek, sadece parça tasarımı, malzeme ve kalıp tasarımı arasındaki etkileşimin erkenden gözden geçirilmesi ile elde edilebilir.

Resim 1: Geleneksel kesim ve hassas kesim arasındaki fark: Basit ve geleneksel kesimli parçalarda sadece yüzeylerinin üçte biri üzerinde temiz kesilmiştir ve kalan kısmı kopmuştur. Hassas kesim ile birlikte, malzeme kalınlığının yüzde 100'ü temiz kesilmiştir.

%100 temiz kesim hassas kesim kendi standartlarını belirliyor

Resim 2: Servomekanik hassas kesim presi XFT1500speed ile birlikte, Feintool önemli bir dönüm noktasına ulaşmıştır: İlk defa bir hassas kesim presi dakikada 200 vuruş gerçekleştirebilmektedir.

%100 temiz kesim hassas kesim kendi standartlarını belirliyor

Resim 3: Kalıp malzemeleri alanındaki devam eden gelişmeler ve kesim süreçlerinin tasarlanmasına yönelik akıllı fikirler hassas kesimin kapsamının büyük ölçüde genişlemesine yardımcı olmaktadır

%100 temiz kesim hassas kesim kendi standartlarını belirliyor

Resim 4: Hassas kesim sürecinin ardından kuruluma hazır: hassas geçirme dişleri olan araba koltuk ayarlayıcı parçaları.    

 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers