www.endustriweb.com
Axalta Coating Systems GmbH

Yeni sektör raporuna göre renk trendleri pandemi sonrası konfor ve güvenlik arzusunu yansıtıyor

Dünya çapında lider genel endüstriyel boya tedarikçisi Axalta, gelişen renk trendleri ve bunların mimari ve tasarım alanındaki etkilerini ele aldığı yıllık Vibes renk dergisinin son sayısını yayımladı. Bu sayının ana temasını, pandemi gibi büyük küresel olaylardan sonra yayılan belirsizliğe karşın tercihlerin daha çok tanıdık, sade ve güvenli renklere kayması oluşturuyor.

Yeni sektör raporuna göre renk trendleri pandemi sonrası konfor ve güvenlik arzusunu yansıtıyor
  • Axalta’nın ‘Vibes’ isimli renk dergisinde pandemi sonrasında dünyada rengin değişen rolüne ilişkin değerlendirmeler sunuluyor
  • Artan global belirsizlikle birlikte insanlar ve gezegen arasındaki bağlantıyı vurgulayan renklere geçiş yansıtılıyor

Vibes dergisinin son sayısında geçtiğimiz yıl Axalta COLOURit online aracında yapılan aramalara göre tasarımcı ve mimarlar arasındaki en popüler 10 renk açıklandı. Değerlendirmede bronz, altın ve kahverengiden kirli beyazlar, kasvetli maviler ve grilere kadar sakin ve ciddi tonlar öne çıkıyor. Her şeyden öte bu trendler, pandeminin sona erişini gösteren zamanının ruhunu yakalıyor ve bugüne hakim olan ruh halini yansıtıyor.

Bu trend raporunda, Stephen Burks, Carolina Fernández Catalán (Rafael de la Hoz Architects) ve Harbinder Birdi (HawkinsBrown) gibi tasarım ve mimari alanda çeşitli önemli isimlerin gerçekleştirdiği uzman analizleri yer alıyor. Ayrıca Vibes'ta bu iç bakışların KPF Architects ve HOK Architects gibi tanınmış oyuncularla işbirliği içerisinde nasıl büyük global projelere dönüştüğünü anlatan birkaç örnek olaya da yer verilmiş.


Yeni sektör raporuna göre renk trendleri pandemi sonrası konfor ve güvenlik arzusunu yansıtıyor

Bu raporun ana temalarından biri, geçtiğimiz iki yılda köklü bir değişim geçiren evlerin değişen rolüdür. Pek çok kez uygulanan kapanmalar yüzünden insanlar evde daha fazla zaman geçirmek zorunda kaldı ve çoğu kişi artık bazı odaların görünenin ötesinde kendilerini nasıl hissettirdiğine ve istedikleri ambiansı yaratmada rengin ne kadar önemli bir rolü olduğunu daha iyi fark etmeye başladı.

Kaos ve belirsizliğin hüküm sürdüğü bu dünyadaki karmaşanın arasında, evi bir cennet haline dönüştüren ve pozitif duygular ve güvenlik hissi uyandıran renklere talep oldukça fazla. Vibes'a göre, son yıllarda ortaya çıkan biyofilik tasarım trendlerine paralel olarak, doğadan ilham alan nötr renkler daha fazla tercih ediliyor.

Vibes, pandemi dönemini büyük ölçüde tanımlayan kopukluk ve izolasyon duygusuna cevaben Quartz Glint, Black Steel ve SuprAnodic Terra gibi doğal renklerin popülerliğini göz önünde bulundurarak daha sıcak renklere karşı bir kayma olduğunu belirtiyor.

Vibes'a göre, son iki yılın getirdiği çalkantıların yaşattığı şok sebebiyle cephe ve kaplamalarda açık mavi ve koyu yeşil tonların yer aldığı minimalist ve sade renk paletlerine yer verilen, geleneksel malzemeleri endüstriyel ve el yapımı malzemelerle birleştiren şık ve işlevsel tasarımlara bir geri dönüş gerçekleşti.

Pandemi, sürdürülebilirlik ve esenliğe daha fazla odaklanmamızı sağladı. Vibes'ta ele alınan ana temalardan birini de rengin gelecek nesiller için toplumun gelişimini destekleyecek insan odaklı kentsel alanlar ve altyapıların yaratılmasındaki rolü oluşturuyor Aynı zamanda belli bir bölgeye atfedilmesi zor ancak günümüzün küresel ve çok biçimli dünyasını yansıtan bir egzotizm duygusunun yaratılmasında çeşitliliğin nasıl günden güne daha fazla rol oynadığını ve tasarımların artık eskisinden daha geniş bir kültürel etki ve bakış açılarından faydalandığını vurguluyor.

Global Renk Tasarımı ve İletişim Yöneticisi, Sally Put şunları ifade ediyor: "Pandemi geçtiğimiz iki yılda hayatımızın her yönünü alt üst etti ve bunun nüfus üzerindeki duygusal etkisini göz ardı etmemiz mümkün değil. Arka plandaki belirsizlik ve değişkenliğe karşın insanlar araştırmamızda belirlediğimiz temel renk tercihlerinin de yansıttığı gibi konfor, samimiyet ve aşinalığa karşı derin bir ihtiyaç içerisinde.

Bu renkler, hem birbirimiz hem de gezegenle bağlantı kurma arzumuzu yansıtıyor, bu nedenle, aşinalık ve samimiyet hissi veren sıcak ve nötr doğal renklerin yeni odak noktası olması gayet anlaşılabilir bir durum."

Buradan indirebileceğiniz Vibes dergisi, sizlere mimarlık ve tasarım dünyasını şekillendiren renk trendleri konusunda başvurabileceğiniz faydalı bir kaynak sunuyor.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers