www.endustriweb.com
NSK

NSK Super-TF oynak makaralı rulmanları, kontamine olmuş ortamlarda uzun hizmet ömrü sağlar

Üretim için çok önemli olan makine ve ekipmanlardaki beklenmedik rulman arızaları, değiştirilen parçalar, iş gücü ve arıza giderme süresi bakımından son derece maliyetli olabilir ve bunların net karlılık üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bu, çelik üretimindeki gibi kontamine olmuş ortamlarda daha büyük bir sorun haline gelir ve bu yüzden NSK'nın uzun ömürlü Super-TF oynak makaralı rulmanlarının sağladığı avantajları tercih eden çelik fabrikalarının sayısı her geçen gün daha da artıyor. Özel olarak geliştirilmiş bir malzemeden yapılan bu rulmanlar, hizmet ömrünü ve çalışma süresini önemli ölçüde arttırır.

NSK Super-Tough (Super-TF) rulman çeliği, yüksek yük uygulamaları için ideal olmakla kalmayıp aynı zamanda kontamine olmuş yağlayıcıdan kaynaklanan yüzey pullanmalarını azaltma kabiliyeti kanıtlanmış özel bir malzemedir.

Çelik endüstrisindeki rulmanlar, sıklıkla metal parçacıkların veya kalıntıların yağlayıcıları kolaylıkla kontamine edebildiği koşullarda çalışmak zorundadır. Bu kontaminasyon maddeleri rulmanların dönme yüzeylerinde göçükler oluşturur ve bu göçüklerin etrafında yoğunlaşan gerilim, zamanla çatlamaya ve yüzey pullanmasına yol açar.

NSK araştırmasına göre yüksek düzeyde kalıntı östenit, yüzey göçükleri etrafındaki gerilim yoğunluğunu azaltmak ve hizmet ömrünü uzatmak için çok etkili bir yöntemdir. Genel anlamda TF teknolojisi, rulman malzemelerindeki kalıntı östenit düzeyini optimize etmek için kullanılan benzersiz bir ısıl işlem sürecidir. Ancak östenit yumuşak bir mikro yapıya sahiptir ve bu yüzden daha fazla sertlik ihtiyacını daha yüksek düzeydeki kalıntı östenitle karşılayabilmek adına NSK, standart karbürlenmiş rulmanlarda mevcut olanlara kıyasla karbür ve karbonitrür parçacıklarının çapını azaltmak için bir teknik geliştirmiştir.

Bunun sonucunda ortaya çıkan Super-TF rulman çeliği, kendine özgü kimyasal bileşimi ve özel ısıl işlem süreciyle etkileyici bir hizmet ömrü sağlar. 2017 yılında test evi DNV GL, Super-TF malzemesi kullanıldığında makaralı rulmanlardaki temel dinamik yük değerini %23 oranında geliştirmenin mümkün olduğunu onayladı. Bu artış, standart çelikten üretilen rulmanlara kıyasla yorulma ömrünü etkili bir şekilde iki katına çıkarıyor.

Belirtilen faydaları doğrulayabilecek kişilerden biri de 3-4 ayda bir soğuk haddehanesinde rulman arızaları (24040 oynak makaralı rulman) yaşayan bir çelik üreticisidir. NSK mühendisleri, arızalanmış rulmanları ve gres örneklerini AIP Değer Katma Programı'nın bünyesinde inceledikten sonra beklenmedik rulman arızalarının, maliyetli planlanmamış kesintilerin ve azalmış üretim oranlarının altında yatan sebebin haddehanenin yüksek derecede kontamine olmuş çalışma koşulları olduğunu ortaya koydu.

NSK'nın uzman ekibi, yağlayıcıdaki kalıntı kontaminasyonu ile mücadele etmek için Super-TF oynak makaralı rulmanların kullanımını önerdi. Çelik fabrikası, 4 aylık deneme sürecinden sonra rulmanları incelenmesi için NSK'nın laboratuvarlarına iade etti. Röntgen ile yapılan yorulma analizi sonucunda Super-TF rulmanlarının üstün aşınma direnci sayesinde kalan ömrünün 29-50 ay olduğu tespit edildi.

Son birkaç senedir, çelik fabrikası, haddehane rulmanlarını yalnızca senede bir kez planlı bakım sırasında değiştiriyor ve bu sayede rulman değişimi, arıza giderme süresi ve bakım maliyeti açısından önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.

1) NSK Super-TF oynak makaralı rulmanlar, yağlayıcının kolaylıkla kontamine olduğu koşullarda uzun hizmet ömrü sağlar. Fotoğraf: sspopov/Shutterstock


NSK Super-TF oynak makaralı rulmanları, kontamine olmuş ortamlarda uzun hizmet ömrü sağlar

2) Super-TF rulman çeliği, özel bir ısıl işlem sürecine tabi tutulan eşsiz bir kimyasal bileşime sahiptir. Fotoğraf: NSK


NSK Super-TF oynak makaralı rulmanları, kontamine olmuş ortamlarda uzun hizmet ömrü sağlar
 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers