www.endustriweb.com
15
'21
Written on Modified on
NSK
CHIRON Group ve NSK İş Birliği İşleme merkezlerinde frezelenen parçaların yüzey kalitesini artırmak için somun soğutmalı vidalı miller kullanılıyor
NSK'nin somun soğutmalı vidalı milleri, mekanik tahrik bileşenli takım tezgahları hassasiyetinde yeni standartlar belirliyor. Bu durum sadece NSK'nin kendi testleri ile değil, çok tanınan bir takım tezgahı üreticisi olan CHIRON Group tarafından gerçekleştirilen testlerle de doğrulanıyor. NSK’nin vidalı milleri, CHIRON Group'un yeni CNC işleme merkezlerinde üretilen frezelenmiş parçaların üstün yüzey kalitesine katkıda bulunuyor.
Takım tezgahı endüstrisi, bir elektrik motorunun döner hareketini lineer bir harekete dönüştürmek için vidalı millerden yararlanıyor. Konumlandırma hassasiyeti, hareket hızı ve hızlanma ile ilgili olarak talepler genellikle çok yüksek oluyor.Eksenel kuvvetlerin, hızlanma ve hızın etkisi altında kalan vidalı mil sürtünmeden dolayı ısı üretiyor. Bu ısı (termal genleşme nedeniyle) vidanın uzunluğunun artmasına neden olabiliyor ve bu durum işleme kalitesine zarar verebilecek oldukça küçük ancak kritik konumlandırma bozukluklarına yol açabiliyor.
Bu durumun önüne geçmek adına çoğu işleme merkezi, aletin gerçek konumunu ölçen bir uzunluk ölçeğine sahipken konumlandırma hassasiyetinin daha yüksek olması gereken durumlarda içi boş millerle donatılmış vidalı miller kullanılabiliyor. Bu ikinci durumda soğutma sıvısı, milin içinden geçerek sistemdeki ısıyı topluyor. Döner vidaların, içi boş mil gerektirmesinin yanı sıra eşit şekilde dönmeleri gerektiği için bu yöntem son derece maliyetli oluyor.
Somunu soğutmak ise yeni bir yaklaşım olarak ele alınıyor. Soğutma doğrudan ısının oluştuğu yerde gerçekleştiğinden, pahalı içi boş mil ve dönüş eşitleme ekipmanına ihtiyaç kalmıyor. Vidalı milde oluşan ısının doğrudan makine içine dağıtılmaması da burada sağlanan bir diğer önemli fayda. Isı, boyut tutarlılığını bozabileceğinden makine ve vidalı mil arasında bu şekilde bir termal ayırma gerçekleştirmek önem taşıyor. Şu anda elde edilen sonuçlar, somunun soğutulması yöntemiyle yüzey işleme kalitesinin artırılmasının mümkün olduğunu gösteriyor.
NSK mühendisleri somun gövdesini, soğutma nedeniyle vidalı milde meydana gelecek değişikliklerin performans profilini olumsuz etkilemesini önleyecek şekilde tasarladı ve bu, NSK'nin Teknoloji Merkezinde gerçekleştirilen testlerde doğrulandı.
CHIRON Group ile uzun yıllardır süren iş birliği de bu sonuçları pratikte onayladı. Somun soğutmalı NSK vidalı millerin kullanılması, CHIRON 16 ve 22 Serisi işleme merkezlerinin son derece hassas şekilde çalıştırılmasını sağlıyor. Bu durum ise sadece konumlandırmayı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda işleme hassasiyeti ve yüzey kalitesini de olumlu etkiliyor.
Belirtilen bu iki CHIRON serisinde vidalı miller, NSK'nin son derece etkili X1 keçesi ile donatılmıştır. Bu keçe somunun kirlenmesini engelliyor ve somunun içindeki yağlama maddesinin uzun süre korunmasını sağlıyor.
İleriye dönük olarak NSK, CHIRON Group ile iş birliğini sürdürmeyi ve böylece vidalı miller için hassas hedeflenmiş soğutma teknolojisinin optimizasyonuna devam etmeyi planlıyor. Bu çalışmalar iki firmanın da vidalı miller ve bu millerin makine performansına etkisi ile ilgili bilgilerini artırmalarına olanak sağlayacak.
CHIRON Group Hakkında
Merkezi Tuttlingen'de bulunan CHIRON Group, CNC dikey frezeleme ve torna işleme merkezleri konusunda uzmanlaşmış, buna ek olarak anahtar teslim çözümler sunan global bir şirkettir. Grup, dünya çapında üretim ve geliştirme tesisleri, satış ve hizmet iştirakleri ve satış temsilcileriyle küresel nüfuza sahiptir. Satılan makine ve çözümlerin yaklaşık üçte ikisi ihraç edilmektedir. Otomotiv, makine mühendisliği, ilaç ve hassasiyet mühendisliği, uzay endüstrisi ve alet üretimi gibi birbirinden farklı sektörlerde önemli müşterilerle çalışmaktadır.
1) Tam gereken yerde soğutma: somun soğutmalı vidalı millerin ardında yatan temel ilke budur. Fotoğraf: NSK
2) Yüksek hassasiyetli CNC işleme merkezleri: Beş eksenli CHIRON FZ 16 S (solda) ve DZ 22 W (sağda). Fotoğraflar: CHIRON Group