www.endustriweb.com
Seco Tools

Karekodlar, Ürün Bilgi Akışını Kökten Değiştiriyor

Jan Gravningsbråten takım üretim sürecindeki israfın nasıl azaltılacağına dair bir fikir ortaya attığında, bunun Seco şirketinin üzerinde sahip olabileceği etkinin pek farkında değildi. Yıllar sonra, bu fikri sayesinde on milyar takım takip edilebiliyor ve bu da ürünlerimizin nasıl kullanıldığı konusunda büyük ölçüde fikir sahibi olunmasını sağlıyor.


Fagersta'daki Innovation Lab'de bir Ar-Ge teknisyeni olan Jan, 2018 yılında, üretim sürecinde hatalar meydana geldiğinde, her takım yalnızca bir parti numarası ile tanımlanabildiği için etkilenen takımların ayrı ayrı tanımlanmasının imkansız olduğunu fark etti. "Bir parti içinde 10.000 veya 20.000 takım olurdu ve bir üretim hatası olduğunda hangilerinin etkilendiğini belirlemek imkansızdı, bu nedenle baştan başlamak zorunda kalırdık. Bu ekonomik açıdan pek uygun değil," diyor Jan.

Ayrı Ayrı Tanımlanabilir
Asıl zorluk, her bir takımı ayrı ayrı tanımlayabilmenin bir yolunu bulmaktı ve tam o sırada Jan'in aklına bir fikir geldi: QR (hızlı yanıt) kodlarına benzeyen karekodlar. "Kodlarımız için on milyar sayıdan oluşan bir seri seçtik ve takımları üreten makinelerden tüm kodları topladığımız yazılımı kullanarak bu kodlarla işaretlenmiş her bir takımı tamamen izleyebiliyoruz," diye açıklıyor Jan.

İlk olarak 1987 yılında icat edilen karekodlar, genellikle endüstriyel işlemlerdeki nesneleri izlemek için kullanılan iki boyutlu kodlardır. Kodlar, lazer markalama işlemi ile her bir Turbo 16 takımına işlenir. Bunlar, Seco Tools ürün çeşitleri arasında en popüler takımlardan biridir. Sahada dağıtılan her takıma karekodların işlenmesi, ileride müşterilerin ve Seco Tools'un takımı çalışma ömrü boyunca izlemesine olanak tanır.


Karekodlar, Ürün Bilgi Akışını Kökten Değiştiriyor

Turbo 16 Data Matrix Code.jpg

Kodlar, müşteriler için çok sayıda faydalı bilgi içeren ve hesaplama yapmalarını ve takımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için onları doğrudan taramalarını sağlayan Seco Assistant uygulaması ile de uyumludur. "İdeal olarak, müşteriler takımı nasıl kullandıkları, hangi makineyi kullandıkları, ne zaman kurdukları, ne kadar süreyle ve ne amaçla kullandıklarına dair verileri sisteme girebilirler. Daha sonra takım üzerindeki kodların taranmasıyla tüm o verilere, kısacası takımın hayat hikayesine ulaşılmış olur," diyor Seco Tools dijitalleşme uzmanı Micael Baudin.


Karekodlar, Ürün Bilgi Akışını Kökten Değiştiriyor
Seco Assistant Scan Function.jpg

Lazer Markalanmış Kodlar
Jan ve küçük bir ekiple birlikte, kodları takımlara işlemek için lazerleri kullanmanın bir yolunu buldular. "Bu vizyon, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar müşterilerin takımı belirli şekillerde kullanmakta sorun yaşaması durumunda müşteriye destek sunabilmeyi amaçlar; takımın daha önceden ne için kullanıldığını görebilir ve soruna yönelik bir çözüm bulmaya çalışabiliriz," diyor Jan Gravningsbråten.

Bu takımlardan toplanan veriler daha sonra Ar-Ge sürecine geri yansıtılabilir ve yeni nesil ürünler iyileştirilebilir. "Karekodlar hala okunabiliyorsa bize iade edilen ürünlerin tasnif edilmesi için kullanılabilir, bu da geri dönüşüm sürecini çok daha kolay hale getirir. Farklı metal bileşenlerini hızlı bir şekilde tasnif edebileceğiz, böylece bunların mümkün olduğunca çoğunu tekrar kullanabileceğiz. Bu da sürdürülebilirlik çalışmalarımız açısından önemli bir avantaj," diye devam ediyor Jan.

"Şu ana kadar bu fikri tek bir ürüne uyguladık ve başlangıçta karşılaştığımız sorunları gidermeye çalışıyoruz ancak ideal olarak müşterilerin, bizden ürün satın alırken kullanım ömürlerinin sonunda onları bize iade etmeleri konusunda bizimle hemfikir olduklarını görmek istiyoruz. Bunu yaptıklarında, bu kodları tarayabilir ve kullanım ömürleri boyunca onlara neler olduğunu görebiliriz," diyor Micael Baudin.

Jan Gravningsbråten'e göre sağlanan en büyük fayda, projenin sürdürülebilirlik boyutunda görülmektedir. "Bir müşteriye, takımlarla işleri bittiğinde onları bize geri göndermeleri gerektiğini söylediğimizi düşünün. Gelecekte eski takımların öylece atılmasına izin verilmeyen ve onların geri dönüştürmesi gereken bir durum bile söz konusu olabilir. Müşterilere anında yardımcı olabilmeye dair birçok faydadan bahsedebiliriz ancak işleri hızlıca daha iyi hale getirmek, geri dönüşüm sürecinin otomatik hale getirilmesi ve bu karekodları kullanarak farklı metal ve kaplamaların tasnif edilmesi ile mümkündür," diyor Jan.

Dijital Çözümler
Karekodların kullanılması, Seco Tools'un iş yöntemini dönüştürme açısından büyük bir potansiyele sahiptir. "Gelecekte hem Seco Tools hem de müşterilerimiz açısından sorunları çözen ve üretkenliği artıran dijital çözümler sunabilecek, bu teknolojiye dayalı birçok fırsat görüyorum," diyor Kıdemli Ar-Ge Müdürü Thomas Norström. "Ürünün yaşam döngüsü boyunca her bir öğeye bilgi iliştirerek ürünlerimizin daha akıllı olmasını sağlamak bir fark yaratacaktır. Akıllı ürünlerimiz kimsin, nereden geldin, seni nasıl kullanmalıyım ve daha önce nasıl kullanıldın gibi soruları yanıtlayabilecek."

Karekod teknolojisiyle ilgili kullanım örnekleri, Seco Beyond Hardware adı verilen daha büyük bir girişimin parçası olacak ve Thomas, Kıdemli Ar-Ge Müdürü olduğu mevcut görevinden ayrılarak Seco Beyond Hardware program yöneticisi görevini üstlenecektir. "Bu konuda gerçekten çok heyecanlıyım. Şirket içinde veya son müşterilerimizde uygulamaya konan fikirlerden ürünlere kadar tüm bu heyecan verici çözümleri sonuna kadar takip edip destekleyebilmek çok keyifli olacak," diyor.

Karekod hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen bölgenizdeki Seco temsilcisiyle iletişime geçin veya www.secotools.com adresindeki web sitemizi ziyaret edin.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers