www.endustriweb.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue, Veolia Water Super Rimiez su arıtma tesisinin hizmetinde

Global su endüstrisinin lideri olan Veolia, Nice (Fransa’nın güneyi) yakınlarında bulunan ve Avrupa’nın en büyük içme suyu tedarik alanlarından biri olarak tanınan Super Rimiez su arıtma tesisindeki hizmetleri ve işlemleri takip etmeye ve kontrol etmeye yönelik bir çözüm olarak ARC Informatique PcVue Scada yazılımını seçmiştir. ARC Informatique çözümleri tarafından sağlanan performans, kullanım rahatlığı ve daha düşük olan maliyeti, Veolia’nın PcVue çözümlerini seçmeye karar vermesinde temel faktörler olmuştur. Buna ek olarak, iki şirket arasındaki yaklaşık yirmi yıldır süren ilişki ve güven, Veolia’nın karar vermesini kolaylaştırmıştır.

PcVue, Veolia Water Super Rimiez su arıtma tesisinin hizmetinde
Veolia Super Rimiez su arıtma tesisi, global su arıtma alanında ileri teknolojiye sahip bir tesistir. 1972 yılında kurulan tesiste, 1998 yılında yapılan komple onarım ve 2007 yılında yapılan sistem yenilemesi dahil olmak üzere çok sayıda düzenleme meydana gelmiştir. Alpes Maritime Secteur Nice tesisi, günlük toplam 460,000m3 kapasitesi olan 12 tane içme suyu üretim alanı, 64 şehir ve kasaba ile 950,000’den fazla bir nüfusa içme suyunun dağıtılmasına yönelik 3,400 km’lik bir hidrolik şebekeyi kapsamaktadır. Super Rimiez, Nice şehri (yaklaşık nüfusu 350,000) ve civarının ihtiyacını karşılamaktadır. Su, çok sayıda valf, pompa ve ayar ekipmanı ile donatılan 1.200 km’lik bir hidrolik şebeke ile nüfusa dağıtılmaktadır.

Super Rimiez tesisi, suyun toplama noktalarından alınıp ev musluklarına götürülmesini kapsayan oldukça karmaşık bir sürecin her bir aşamasını yönetmektedir. Suyun toplanması ve dağıtılmasının yanı sıra Super Rimiez ayrıca yükseltilmiş alanlara yerleştirilen rezervlerde suyun arıtılması ve depolanmasından da sorumludur. Bu süreç, sahada işlemlerin yönetilmesi ile birlikte 20 arıtma istasyonu ve 90 telemetre istasyonu dahil olmak üzere kaynağın yukarısında ve aşağısında bulunan pompalama istasyonları ve ikincil işleme tesisleri ile ilgili genel sistemin parçalarını oluşturan tüm uzaktan kumanda ve kontrol görevlerinin de idare edilmesini kapsamaktadır.

Böyle bir karmaşık altyapının etkin bir şekilde takip edilmesi ve sorunsuz olarak işletilmesini sağlayabilmek için Veolia, bir izleme yazılım çözümü tarafından yönetilen bir İzleme, Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) sistemi kullanmaktadır. Veolia, bunun için ARC Informatique PcVue SCADA izleme yazılım paketini seçmiştir. İzleme yazılımı, verileri toplamakta, merkezi bir IT sistemine göndermekte ve veriler buradan işlenmektedir. PcVue doğrudan verileri işlemekte ve bunları, somutlaştırılabilen semboller (nesneler olarak bilinir) kullanarak animasyon (mimik pano olarak adlandırılır) şeklinde görüntülemektedir. Toplanan bilgi, standart PcVue nesnelerine (“var-yok” verilerine ilişkin olay nesneleri ve ikaz nesneleri, analog veriler için eğrilerin kullanılması) dönüştürülmekte ve ilgili tablo araçlarında daha sonra kullanılmak üzere veri tabanlarında saklanmaktadır.

Super Rimiez’de yazılım sadece ana sahada değil ikincil alanlarda da işlemleri kontrol ve takip etmektedir. Kurulan uzaktan kumanda ve izleme servisi, yaklaşık 400 tane PLC’den (programlanabilir mantık kontrolü) ve uzak terminalden 50,000 civarında değişken alan en az 26 SCADA terminalinden oluşmaktadır. Bunu başarmak için Super Rimiez’deki mühendis takımı, 1,800 tane mimik panosu ve 600 tane nesne yapılandırmıştır. Bu durumu, “Çok yüksek performansının yanı sıra, ARC Informatique PcVue çözümünün en büyük faydalarından biri de kullanıcı-dostu grafik ara yüzüdür ki bu özellik, geliştirme mühendislerinden oluşan takımımızın geleneksel bir SCADA çözümüyle sağlanabileceğinden daha hızlı bir şekilde mimik panolarını ve nesneleri yapılandırmasına olanak vermiştir. Bu da maliyetlerin ve uygulamaların piyasaya sürülmesi için gereken sürenin azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı olmaktadır,” şeklinde açıklamaktadır Veolia Water mühendisi ve Côte d’Azur işletim merkezinin Kontrol-Kumanda departmanı başkanı olan Marc Pons.

Veri iletimi şebekesine ilişkin olarak 26 tane SCADA terminali dahil olmak üzere tüm tesiste TCP/IP iletişim protokolü kullanılmaktadır. Sistem, ana bağlantılar için özel bir sanal ağ olan ADSL hatları ve bir uydu bağlantısı olan GPRS şebekesine; güvenli bir arşivleme sunucusu aracılığıyla zaman damgalı veriler için RTC, GSM ve SMS paket iletimlerine bağlıdır. Şebeke, yaklaşık 450 tane izleme alanına hizmet vermektedir ve her ay ortalama 8,000 uzaktan komut verebilmekte, 7,000 uyarıyı alıp, idare edebilmektedir.

“Evet, PcVue yazılımının kullanıma ilişkin olarak sağladığı performans, rahatlık, uygulamaların piyasaya sürülmesi için gereken sürenin azaltılmasındaki katkısı, Veolia’nın bu çözümü tercih etmesinde kesinlikle belirleyici faktörler olmuştur. Ancak, çalıştığımız şirketlere tamamen güven duymamız da bizim için oldukça önemlidir ve yaklaşık yirmi yıldır Veolia ve ARC Informatique arasındaki durum da böyledir.” şeklinde bu durumu ifade etmektedir Veolia Şirketi’nden Marc Pons.

Nice şehrindeki otoriteler yakın zamanda enerji ve su arıtma hizmetleri alanında kendilerine yetecek duruma gelmeyi amaçladıklarını ifade etmiş ve suyun dökülmesi ile üretilen potansiyel enerjiden elektrik üretme imkanını araştırmıştır. Sera gazı emisyonlarını azaltma girişimine uyum sağlamayı arzulayan Nice Şehri, Veolia’nın potansiyel enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine çevrilebilmesi için su tedarik sistemine 4 tane mikro-türbin kurulması yönündeki teklifini değerlendirmektedir.
Dağlardan inen işlenmemiş su, şehrin yukarısından, deniz seviyesinin yaklaşık 280 m üstünden Super Rimiez’e dökülmektedir. Bu şekilde elde edilen yüksek basınç – ki 17 bara çıkabilmektedir- mikro-türbinlerle elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.
Yenilenebilir enerji üretmeye yönelik bu çözüm, yılda 12 GWh üzerinde elektrik enerjisi üretilmesini sağlamalıdır- bu rakam, 3,000’den fazla evin ortalama elektrik tüketimine eşdeğerdir.

Resim açıklamaları:
Super-Rimiez-1.jpg: Veolia Super Rimiez su arıtma tesisi, 12 tane üretim sahasından oluşan, Avrupa’daki en büyük içme suyu tedarik alanlarından biridir. Fotoğraf, bir içme suyu depolama rezervini göstermektedir.
Super-Rimiez4.jpeg: Super Rimiez tesisini besleyen bir içme suyu boru hattını gösteren mimik pano
Super-Rimiez5.jpeg: İzleme ve kontrol mimarisine ait mimik pano

PcVue, Veolia Water Super Rimiez su arıtma tesisinin hizmetinde
PcVue, Veolia Water Super Rimiez su arıtma tesisinin hizmetinde

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers