www.endustriweb.com
HAIMER

Verimli olduğu kadar güvenli

HAIMER Safe-Lock™ çıkma koruma sistemi endüstri standardı haline geliyor.

Verimli olduğu kadar güvenli
HAIMER Safe-Lock™ çıkma koruma sistemi, güvenli takım bağlamayı sağlar. Takım tutucu içerisindeki özel çıkıntılar, kesici takımın sapındaki spiral kanallara tam bir uyum ile oturur. Böylece, sürtünme ile oluşan sıkma kuvvetine ilave bir kilitleme formu oluşturulmuş olur. Bu sayede verimli bir şekilde takımın tutucudan çıkması önlenir. Ayrıca, mümkün hale gelen daha yüksek kesme hızları ve uzayan takım ömürleri sayesinde üretim kapasitesi arttırılır.

Artık Safe-Lock™, freze operasyonlarındaki takım tutma alanında, fiili bir standart haline gelmiştir. Geçtiğimiz on yıl içerisinde, Safe-Lock™ sisteminin tanıtıldığı günden bu yana, defalarca kez, kendisinin, geleneksel frezeleme tutucularından ve veldon tutuculardan açık ara üstün bir sıkma sistemi olduğunu göstermiştir. Bunu da bazıları dünyada sektör lideri olan kesici takım firmalarından Walter, Widia, Sandvik Coromant, Seco Tools, Sumitomo, Kennametal, Helical, Emuge Franken, Data Flute, Niagara, OSG ve Mapal olmak üzere lisanslı partnerler edinerek kanıtlamıştır. 2017 yılında ise Iscar ve Ingersoll’de artık takımlarında Safe-Lock™ şaft sistemini sunmaya karar vermiştir. Ayrıca, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde shrink, pens ve hidrolik tutucuların ürün portföylerinde daha çok bulunur hale gelmiştir. Kennametal’in üretmekte olduğu Safe-Lock™ sistemine sahip hidrolik tutucuların yanısıra Mapal’da, Safe-Lock™ özelliğine sahip hidrolik tutucularının tanıtımı üzerinde çalışmaya devam etmektedirler.

HAIMER Gmbh Genel Müdürü Andreas Haimer, şöyle açıklıyor: “Safe-Lock ™ çıkma koruması sisteminin, kendisini, ağır hizmet ve kaba frezeleme endüstrisinde, yeni standart haline getirmesinden ve aynı zamanda trokoidal frezeleme gibi diğer alanlarda giderek daha da önem kazanmasından dolayı gurur duyuyoruz. Ayrıca Safe-Lock ™ portföyünü genişletmeye yardımcı olan ve daha fazla sayıda son kullanıcı için de erişilebilir hale getiren yeni lisans ortaklarımızdan dolayı çok mutluyuz.”

Havacılık endüstrisinde başarılı

Safe-Lock ™, havacılık ve enerji üretimi endüstrilerinde gündelik bir sorun olan zorlu işleme gereksinimlerinden dolayı ortaya çıkmıştır. Çeşitli titanyum alaşımları gibi yenilikçi malzemeler, sadece hafif değil, aynı zamanda çok rijit, korozyona dayanıklı ve işlenmesi zor malzemelerdir. Bu durum, sadece makine konseptlerini ve proseslerini değil aynı zamanda kullanılan kesici takımları ve takım tutucularını da etkilemektedir.

Çoğu iş parçası dolu blok malzemeden imal edilir. Frezeleme işlemi sırasında malzemenin% 90'ı talaş olarak kaldırılır. İşlemeyi, hem ekonomik hem de niteliksel olarak en iyi hale getirmek ve yüksek bir metal kaldırma oranını elde etmek için, düşük devirlere sahip yüksek torklar ve ilerleme hızları seçilir. Ancak, bu yüksek performanslı kesme (HPC) işlemi sırasında, yüksek çekme kuvvetleri oluşur. Yüksek kesme kuvvetleri ve agresif ilerleme kuvvetleri kombinasyonu, takım tutucudaki takımın doğrusal hareketine sebep olur ve sonuçta takımın çıkma riski artar. Bu durum, shrink, hidrolik veya frezeleme başlıkları gibi hassas sıkma yapan ve yüksek salgı hassasiyeti sağlayan tüm takım tutucu tasarımlarında mevcuttur.

Sonuç olarak, Safe-Lock ™ artık havacılık endüstrisinde yaygınlaşmıştır. Münih'teki MTU Aero Engines'den Stator Bileşenleri NC - Programlama Kıdemli Müdürü Alexander Steurer, HAIMER sistemini kullanma kararını şöyle anlatıyor: "Safe-Lock™ ve HAIMER’ in shrink teknolojisi sayesinde zorlu, yüksek ısıya dayanıklı malzemelerin frezeleme işleminde bile proses güvenilirliğini garanti altına alabiliyoruz. Yüksek seviyeli otomasyona sahip olan gövde işleme sürecimizin sürekliliğini garanti edebilmek için bu, temel bir önkoşul olmuştur. “Safe-Lock™ sisteminin sağladığı çıkmaya karşı koruma ve yüksek eş merkezlilik kombinasyonu ile elde edilen düşük titreşim seviyesi sayesinde kararlı bir işleme süreci ortaya çıkmaktadır. Artan kesme derinlikleri ve ilerleme hızları nedeniyle, talaş kaldırma oranı önemli ölçüde arttırılmıştır. HAIMER shrink fit tutucuların geliştirilmiş salgı hassasiyeti sayesinde takım ömrü % 50'ye kadar yükselmiştir.

Safe-Lock™ tasarımının, 3 µm dan daha düşük salgı değeri sağlaması ve simetrik dizaynı sayesinde optimum balans değeri ve kolay boy ayarlama imkânı sağlıyor olması, MTU için “Whistle Notch” veya “Weldon” tutucu sistemlerinden, HAIMER sistemine geçmek için oldukça yeterli sebepler oldu. Diğer sistemler çıkmaya karşı yeterli bir emniyet sağlıyor olmalarına rağmen simetrik olmayan tasarımlarından dolayı kötü salgı değeri ve balans kalitesi sağlamaktaydılar.

Safe-Lock™ ile daha yüksek üretkenlik

Bununla birlikte, Safe-Lock™, sadece havacılık endüstrisinde coşkulu takipçiler edinmekle yetinmedi. Glätzer Gmbh’ de çalışan, Daniel Rautenbach, otomotiv endüstrisinin de ne denli rekabetçi olduğunu ve titiz çalışma gerektirdiğini biliyor. Solingen’de bulunan CNC ile işleme uzmanı olan firmanın, Genel Müdürü şöyle açıklıyor: “Mükemmel kalite ve teslimat güvenirliliği bizim sektörümüzdeki temel gereksinimlerdir. Fiyat rekabeti oldukça yüksektir.” Bu yüzden, işlerindeki kar ve zarar arasındaki temel fark proses verimliliğine dayanıyor. Dolayısıyla kalite, ödün verilemeyecek bir zorunluluk olmaktadır.

Bu alandaki en önemli örneklerden birini bize sunan, 2013 yılı ortalarında HAIMER Safe-Lock™’nin sunduğu çıkma koruma sistemini fark eden ve o günden bu yana sistemi kullanan operasyon müdürü Ingo Schulten’dir. Ingo Schulten şöyle açıklıyor: EN-GJS-800-2 tipi küresel grafitli dökme demirden imal edilen havalı disk fren parçasının konkav yüzeyinin işlenmesi sırasında, kesici takım ile parça yüzeyi arasında noktasal bir temas yerine, takımın %30-40’lık kısmının teması söz konusuydu. Bu sebeple oluşan kuvvetler, takımı tutucudan çıkarmaya çalışıyordu. Kullanımda olan veldon tutucu ise kesici takımı, tutucunun içinde tutabilmesine rağmen, yandan sıkma yapan vida sistemi dolayısıyla kötü salgı değeri oluşturuyordu. Schulten’ in söylediğine göre “kesici takım ömrü oldukça kararsız bir şekilde değişiyordu ve kesici kenarda kırılmalara sebep oluyordu”.

Safe-Lock™ ile yapılan frezeleme testleri, onu ve Glätzer’ de çalışan diğer kişileri ikna etmeyi başardı. Schulten memnuniyetle şöyle ifade etti “Bana göre Safe-Lock™ sistemine geçmek, araba çalıştırmak için krank şaftını çevirmek yerine marş motoru kullanmaya geçmek gibi bir şey. Kesme değerleri önemli miktarda arttı ve takım ömrü tutarlı bir şekilde %40 iyileşti.”

Yüksek Hızda Kesme (HSC) ye yararları

Safe-Lock ™, trokoidal frezelemede olduğu gibi diğer tüm yüksek helisli parmak freze takımları kullanan kesmeler yapan diğer sektörlerde, HSC işleme alanında giderek daha da önem kazanmaktadır. Trokoidal kesme işleminde, yanal kesme derinliği ve kesme hızı, CAM sistemi tarafından işlemenin tamamı için hesaplanır ve optimize edilir, üretkenlik önemli miktarda arttırılır. Daha derin işleme kabiliyeti sayesinde, sert ve zor işlenen malzemelerin dahi, üç kat daha hızlı işlenmesi mümkündür.

Ancak bu durum yine, takımın, tutucudan çıkma riskini arttırmaktadır. Trokoidal kesme sırasında sadece ince talaş kaldırılması söz konusu olsa bile, temas halinde olan uzun kesme kenarı sebebiyle bu durum oluşabilir. Oluşan yüksek eksenel kuvvetlerin sonucu olarak, operatör, güvenli takım bağlama konusuna dikkat etmek zorundadır. Safe-Lock™ sistemine sahip bir shrink tutucu, veldon sisteminin sağladığı güvenlikle birlikte, kolay montaj ve yüksek hassasiyetle sıkma sağlar. Shrink teknolojisinin ideal balans seviyesi ve yüksek salgı hassasiyeti ile Safe-Lock™ sisteminin güvenli sıkması bir araya geldiğinde müsaade edilen daha yüksek çalışma hızı ve arttırılmış takım ömrü sayesinde, takım güvenliği de göz ardı edilmeden, daha yüksek verimliliğe erişmek mümkündür.

Bilgi kutusu

Güvenli ve verimli takım sıkma

Safe-Lock ™ çalışma ilkesi şu şekilde açıklanabilir: Kesici takım şaftına, takımın kesme helis açısıyla aynı açıya sahip spiral şeklindeki yivler taşlanarak açılır. Takım tutucu içerisine de (shrink tutucular, pensli tutucular veya hidrolik tutucularda) dalma erozyon ile açılmış olan özel çıkıntılara oturan bu yivler sayesinde, olağan dışı işlemeler sırasında dahi, pahalı parçaların bozulup yüksek maliyetler oluşturmasına sebep olan, kesici takımın tutucu içinde dönmesi veya tutucudan dışarı çıkması önlenir. Çıkma koruması ve yüksek salgı hassasiyeti kombinasyonu, daha az titreşime ve çok verimli talaş kaldırma kabiliyetini getirir. Bu sayede kesme derinliğini ve ilerlemeleri arttırarak talaş kaldırma miktarını önemli ölçüde arttırmak mümkündür. İlave olarak takım aşınması da azaltılmış olacaktır.

Verimli olduğu kadar güvenli
B01_Haimer_Safe-Lock_Detayları ve Lisansı Partnerleri
2017 yılında Iscar ve Ingersoll’de lisans edinmişlerdir. Safe-Lock ™, çeşitli takım üreticilerinin geniş ürün yelpazesiyle, birçok endüstrinin standardı haline geldi.
Picture: Haimer

Verimli olduğu kadar güvenli
B02_Haimer_Safe-Lock_TP400-D6_MTU
MTU Aero Engines, Haimer Safe-Lock sayesinde, askeri turboprop motor TP400-D6 üretimindeki, zorlu kaba kesme uygulamalarıyla baş edebiliyor. MTU, TP400-D6'nın orta basınçlı kompresör, orta basınçlı türbin ve orta basınçlı mil üretiminden sorumludur ve motor kontrol ünitesinde de bir rolü mevcuttur. Ayrıca, üretilen tüm TP400-D6 motorlarının nihai montajı, Münih'teki MTU Aero Engines'de gerçekleşmektedir.
Picture: MTU Aero Engines

Verimli olduğu kadar güvenli
B03_Haimer_Safe-Lock_Glätzer_5436
Glätzer’in CEO’su Daniel Rautenbach (sağda) ve ilgili müdür Ingo Schulten, Safe-Lock ™ 'nin mevcut olduğu ve olmadığı HAIMER shrink teknolojilerinin kullanımını sürekli yaygınlaştırıyor: "Bizim için, Safe-Lock ™' ye geçmek, bir otomobili çalıştırmak için krankı çevirmek yerine elektrikli bir marş motoru kullanmaya geçmek kadar avantajlıydı."
Picture: Haimer

Verimli olduğu kadar güvenli
B04_Haimer_Safe-Lock_trokoidal frezeleme
Trokoidal frezeleme yöntemi, freze işlemini, paslanmaz çelik veya titanyum gibi sert malzemelerde bile üç kat daha hızlı ve daha derin yapar. İşleme için ideal takımlar Safe-Lock ™ ye sahip takım tutucular ile HAIMER Power Mill parmak frezelerdir.
Picture: Haimer

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers