www.endustriweb.com
12
'18
Written on Modified on
EMF Motor
EMF Motor ile Kuantum Sıçraması*
Michael Prokopp ve meslektaşlarının (Almanya, Worms ) üzerinde çalıştığı proje, bir mil taşından farklı değil: “Geleneksel elektrik motor ve redüktör yerine EMF Motor fiziğiyle çalışan Tork Motor ile değiştirilmesi.” EMF97 GmbH CEO'su Prokopp, klasik sistemler için "Gürültü çıkarıyor, çok yağ tüketiyor, aşınmaya maruz kalıyor ve sürekli olarak bakım gerektiyordu" diyor. Prokopp, EMF Motor ekibiyle yirmi yıl önce, eski motora göre çok daha üstün olduğu düşünülen yeni bir tür elektrik motoru geliştirdi. İcat edilen senkron tork motoru düşük hızda çok daha yüksek tork elde etmeli ve böylece önceki motorlardan çok daha verimli olmalı: En iyi Alman imalatçısı bu verimliliği %76'ya ulaştıysa EMF motoru %94 olur - "Bu bir kuantum sıçraması," diyor Prokopp güvenle. Aynı zamanda, maliyetlerin yarısından tasarruf sağlıyor.
*Genel kullanımı ; Yaşamak isteyip de yaşayamadığınız tüm güzellikleri bir anda hayatınızda var edebilmektir.Kuantum fiziği diliyle ; Bir elektronun bulunduğu orbitalden -yörüngeden- enerji verilerek bir üst enerjili orbitale -yörüngeye- geçmesine kuantum fizikte "kuantum sıçraması" denilir.
"ilk başta kimse bizi ciddiye almadı"
Prokopp, yeni motor prensibinin patentini alıp ve 1997’de eş-mucit Jürgen Lindner ve diğer iki ortağı EMF97 GmbH şirketini kurmuştur. Yeni inovatif elektrik motoruna potansiyel müşteriler, ihtiyatlı davranarak hala küçük ve sadece kurulu şirkete şüpheyle baktılar. "İlk başta kimse bizi ciddiye almadı" dedi Prokopp. Dönüm noktası, 2002 yılında Hannover fuarında oldu. EMF Motor kurucuların Türk girişimci Hasan Basri Kayakıran Almanya'da motor teorisinden çok etkilendi ve diğer müşterilerin bulamadıkları bir şey buldu. Yani ürünlerine inanç, risk alma cesareti. Kayakiran ile birlikte, İstanbul'da bir üretim tesisi kuruldu, AR-GE Worms'da kaldı. Bugün, 15 yıl sonra satılan 15.000 adet EMF Motor müşterilerinin güvenini kazanmıştır. Motorlar her alanda kullanılır, ancak düşük devir yüksek tork ihtiyacı olan yerler için idealdir. Şu anda en çok asansörlerde ve ekstrüzyonda kullanılıyor.
EMF Motor için, uluslararası iş birliği bir fırsattı ve bu Alman-Türk iş birliği 2017’de Alman Federal Araştırma Bilim Bakanlığı’nın da destekleği projede "Alman-Türk İnovasyon Ödülü" ile İstanbul'da onurlandırdı. Bu ödül EMF Motor'un Türkiye'de aldığı ilk ödül değil.
Şirketin geleceğe yönelik bazı planları var. Kasım 2016'da yeni bir patent yayımlandı, yeni motor prensibi özellikle rüzgar enerjisi için çok uygun. "Ekstrem oranda büyüyoruz" diyor Prokopp, bu yılın satışları bir önceki yıla göre iki kat arttı. Ve 2018 için de beklentimiz bu yönde.
Yeni EMF Motor Prensibi neden özel?
EMF motorunun statoru geleneksel motorun statoru ile hemen hemen aynıdır. Mıknatıslar rotora yapıştırılır. Motor bir voltaj ve frekansla beslendiğinde, motoru manyetize eden bir manyetik akım üretilir. Frekans arttıkça, motordaki elektrik alanı dönmeye başlar. Rotor, dönen alanın ters yönde hareket eder ve çok daha yavaştır. Kalıcı mıknatısların sayısı ve motorun geometrisi hız oranını tanımlar.
Bu yeni motor prensibi ile düşük devir ile çok yüksek tork elde edilir. Düşük bakır ve histerezis kayıpları yüksek verim değerleri sağlar.
Çok sayıda manyetik kutup nedeniyle üniform bir dönüş ve oldukça dinamik bir davranış elde edilir.
Bu motorlarda büyük çoğunlukla soğutma kullanılmaz ve sonuçlar; verimlilik ve yüksek tork ile ağırlık arasındaki ilişkinin hiçbir başka motor ilkesinde böyle olmadığını gösterir.