www.endustriweb.com
Aavid Thermalloy

Fitilsiz Atımlı Isı Borusu Sistemleri

Aavid Thermalloy’un İtalyan Tasarım Merkezi’nde Avrupa Uzay Ajansı iş birliği ile geliştirdiği REXUS Atımlı Isı Borusu Sistemi, Kuzey İsveç’teki Kiruna Esrange Uzay Merkezi tarafından tanıtıldı. INWIP (Innovative Wickless Heat Pipe Systems) projesinin amacı Atımlı Isı Borusu Sisteminin yer çekimsiz koşullardaki tutumunu araştırmaktır.

Fitilsiz Atımlı Isı Borusu Sistemleri
REXUS, metal köpükle kaplı ve parafin mumu ile dolu metal bir kutuya yerleştirilmiş bükümlü bir alüminyum borudan oluşur. Buhar delikleri tarafından taşınan ısı, parafin mumunu eriterek metal köpüğe geçer. Testler, cihazın parabolik bir yörüngeyi 90 km irtifaya kadar izleyen REXUS 22 roketine takılması ile gerçekleştirilmiştir.

AAVID tarafından INWIP Projesi için tasarlanan ve üretilen ikinci prototip ise ISS’dir. Sistem, 8 adet Peltier hücresine bağlı bir Atımlı Isı Borusu Sistemidir. Buhar delikleri tarafından taşınan ısı alüminyum borunun içerisinden geçip Peltier hücrelerinin bir tarafını ısıtırken, bir sıvı soğutma plakası da diğer tarafını soğutur. Soğutma sistemi, uçağın 32 parabole ulaşacağı bir Sıfır Yer Çekimi Uçuşunda kurulur. Yer çekimi kuvveti, her bir parabolün her pik konumuyla uyumlu olarak, 22 saniyelik geçici bir yer çekimsizliği yaratan dikey traksiyonla dengelenir. Bu esnada atımlı ısı borusunun tutumu gözlemlenir.

Araştırmanın bir başka amacı da, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Thermal Platform1’in (TP1) entegre sistematik deneyinin, geleneksel ve yenilikçi çalışma sıvılarına sahip soğutma sistemlerinin performansı araştırılırken gerçekleştirilmesidir.

Hâlihazırdaki bu proje hakkında daha fazla bilgi edinmek ya da daha gerçekçi endüstriyel projelerinizde asistanlık hizmeti almak için, Bologna, İtalya’da bulunan Aavid Tasarım Merkezi ile irtibata geçin: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers